BBC News

Internet, društvene mreže i influenseri: Kako razgovarati sa decom o Endrjuu Tejtu

Channel 5Endru Tejt je izbačen iz rijaliti programa Veliki brat zbog snimka na kojem se vidi kako je napao ženu Pitajte većinu dečaka tinejdžerskog uzrasta za Endrjua Tejta i verovatno će znati da vam kažu mnogo toga o njemu. Samozvani „ženomrzac“ i bivši kik-bokser ima milione pratilaca na internetu, uprkos tome što mu je zabranjen […]

Andrew Tate from Big Brother

Channel 5
Endru Tejt je izbačen iz rijaliti programa Veliki brat zbog snimka na kojem se vidi kako je napao ženu

Pitajte većinu dečaka tinejdžerskog uzrasta za Endrjua Tejta i verovatno će znati da vam kažu mnogo toga o njemu.

Samozvani „ženomrzac“ i bivši kik-bokser ima milione pratilaca na internetu, uprkos tome što mu je zabranjen pristup na stranicama kao što su TikTok, Instagram, Fejsbuk i Jutjub zbog njegovih ekstremnih stavova.

Tejt je trenutno nalazi u pritvoru u Rumuniji, zajedno sa bratom Tristanom, u sklopu istrage pod optužbama za trgovinu ljudima i silovanje – što obojica poriču.

Na TikToku, snimci sa heštegom #AndrewTate pregledani su više od 12,7 milijardi puta.

On je naročito popularan među mladim muškarcima, što je dovelo do zabrinutosti roditelja i nastavnika kako pričati sa tinejdžerima o njegovim seksističkim i često nasilnim stavovima.

„Mnogi dečaci vide da postoje delovi Endrjua Tejta koje oni poštuju i kojima se dive, ali i da postoje delovi sa kojima nije tako – oni znaju da on govori mnogo užasnih stvari“, kaže srednjoškolska profesorka iz Severne Irske Šarlot Karson.

„Ali on je i glamurozan, dobro izgleda, radi mnogo stvari za koje oni misle da su kul.“

An illustration of a hand holding a phone showing the TikTok logo

Getty Images
Na TikToku, snimci sa heštegom #AndrewTate pregledani su više od 12,7 milijardi puta.

Neki njeni đaci žele da brane sve što on zastupa.

Jedan učenik joj je rekao da bi se on i dalje divio Tejtu ako bi se ovaj proglasio krivim za zločin za koje je optužen.

„On je rekao: ‘Gospođice, kad bi neko iz vaše porodice počinio zločin, vi biste ga i dalje voleli.'“

Ona dodaje: „Roditelji moraju da postanu svesni činjenice da ako oni ne budu učili decu o ovom svetu, onda Endrju Tejt sigurno hoće.“

Ne ignorišite temu

Marijana Spring, dopisnica BBC-jevog odeljenja za borbu protiv dezinformacija i za društvene mreže, stručnjakinja je za razgovor sa onima koji su na internetu uvučeni u govor mržnje i teorije zavere.

Ona kaže da je najvažnije razgovarati sa decom o onome što im se servira na internetu – i pitati ih za influensere kao što je Tejt.

„Govorite im o tome kako funkcioniše algoritam i njegova tendencija da predlaže emocionalni i reaktivni sadržaj“, kaže ona.

„Samo zato što automatizovani sistem društvenih mreža potura neki snimak na vaš fid, to ne znači da vi morate da se složite s njim ili čak da vam se dopadne to što vidite.

„Dovodite u pitanje sve što vidite onlajn – naročito ako imate utisak da vam se to nameće – i zapitajte se odakle to dolazi.“

Majkl Konroj je specijalizovan za obučavanje nastavnika da izađu na kraj sa ovakvim pitanjima.

On kaže da je najvažnije prepoznati legitimne razloge za zabrinutost ili pitanja koja mogu ovakve influensere da učine još privlačnijim.

„Istinski važno pitanje za sve nas je – ako imamo neki prijatan mit, zašto osećamo da nam on prija? I čega se to plašimo? Sve vreme pokušajte da prodrete do suštine toga“, objašnjava on.

On smatra da je tek tada moguće razdvojiti pitanja o napredovanju i osnaživanju od mizogine retorike usmerene protiv žena.

Budite pozitivni

Ali, budite oprezni kako pristupate deci, savetuje Spring: „Ne plašite se da se suočite sa njima, ali na konstruktivan način. Ako ste unapred spremni na svađu, to nikuda neće odvesti.“

„Moramo da stvorimo prostor za pozitivan razgovor“, dodaje Konroj.

„Pokušajte da ne isključujete i omalovažavate – već recite da su ovo važne stvari. Moramo to da uradimo kako treba. Moramo da razgovaramo sa vama o tome i mi to želimo.“


Pogledajte video:

Trgovina ljudima u Srbiji: Nevena – glas žena u raljama trgovine ljudima
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk