BBC News

Istorija, komunizam i Leh Valensa: Šta Poljska može da nas nauči o slobodi

U starom pristaništu u Gdanjsku, u Poljskoj, nedaleko od atraktivnog turističkog središta glavnog grada, stoji upečatljiva, rđastosmeđa zgrada.

To je Evropski centar solidarnosti (ESC), koji je otvoren 2014.

Njegova masivna zapremina i paneli boje oker daju nagoveštaj nekadašnje funkcije ove lokacije kao da se u tom nekadašnjem brodogradilištu nasukao džinovski brod.

Ono što mi je, međutim, zapalo za oko je starija građevina pored nje: čvrsta metalna kapija pričvršćena za plavu stražarnicu, sa velikim štampanim slovima iznad Stocznia Gdańska (Gdanjsko brodogradilište).

Ovo nije obična kapija – zapravo bi mogla biti najznačajnija u modernoj evropskoj istoriji.

Jer ovo je Gate Two onoga što je nekada bilo Lenjinovo brodogradilište.

U blizini se električar Leh Valensa popeo na zid 14. avgusta 1980. kako bi organizovao štrajk radnika protiv tadašnje komunističke vlade Poljske.

„Ovde su se odigrali najvažniji događaji“, rekao je doktor Jacek Kovtan, zamenik direktora za istraživanje u ESC-u.

„Valensa se pojavio ovde kako bi razgovarao sa narodom, a onda su štrajkači čekali dve duge nedelje, pre nego što su pronašli rešenje u razgovorima između Solidarnosti i vlade.“

Solidarnost je bio nezavisni sindikat koji su osnovali radnici.

Njegov početni pritisak za povećanjem plata prerastao je u šire zahteve za slobodnim sindikatima, slobodom govora i oslobađanjem političkih zatvorenika.

„Imali smo ogromnu sreću da imamo Valensu“, nastavio je doktor Kovtan.

„Bio je jednostavan električar, ali u isto vreme neko sa ogromnim političkim veštinama i velikom političkom intuicijom, i neko ko je predstavljao sve što je bilo ključno za štrajkače.

„Dakle, on je bio kultna figura i vođa koji je mobilisao 10 miliona Poljaka.“

Pošto su pregovori propali, štrajkovi su se proširili širom Poljske, a vlada je bila primorana da popusti.

Još nije bilo očigledno – sledila je decenija represije, pa i uvođenje vanrednog stanja – ali režim je potpisao smrtnu presudu i onu evropskog komunizma.

Posle slobodnih izbora 1989, Poljska je praktično napustila komunistički blok.

Ubrzo posle toga pao je Berlinski zid, a onda su redom padali komunistički režimi širom kontinenta.

Ova dramatična priča je ispričana unutar zidova Evropskog centra solidarnosti.

Na dva sprata, stalna izložba prikazuje uspon Solidarnosti, uvođenje vanrednog stanja 1981. i konačni pad komunizma.

Postoji mnogo tekstova sa natpisima koje treba uzeti u obzir dok se složeni prikaz odvija, ali i impresivnih eksponata koji daju osećaj borbe i života u pitanju.

Podsećanja na prošlost obuhvataju repliku dnevne sobe iz komunističkog doba, dosadnu aferu nameštaja obloženog drvetom, plastičnog cveća i kutijastog televizora.

Unutrašnjost prodavnice popločane praznim policama prikazuje nestašice koje su izazvale nemire, a štitovi za nerede Milicije (poljske policijske snage iz komunističkog doba) prenose često brutalne metode kojima je vlada nastojala da zadrži kontrolu.

Nada je takođe prisutna, u štampačima na ručni pogon koji su proizvodili antivladine letke.

I u replici kružnog stola za kojim je režim konačno pristao da se odrekne monopola nad vlašću.

Na samom kraju izložbe, na zidu je ispisan logo Solidarnosti sastavljen od malih crveno-belih komadića kartona na kojima su posetioci ispisivali poruke.

Sve je to veoma dirljivo i osećao sam se poneseno dramom te decenije dok sam šetao izložbom, osećajući napetost bitke za slobodu.

U stvari, doktor Kovtan se nada da će posetioci Evropskog centra solidarnosti osetiti vezu između te borbe i sopstvenih života u 21. veku.

„Postoji istorija Solidarnosti i drugih opozicionih pokreta u Poljskoj s jedne strane, ali takođe pokušavamo da univerzalizujemo ovo iskustvo kao deo istorije slobode“, rekao je on.

„U jednoj od poslednjih prostorija stalne postavke prikazujemo pad komunizma u centralnoj i istočnoj Evropi.

„Ali u poslednjoj prostoriji prikazujemo heroje 20. veka iz celog sveta, poput Mahatme Gandija, Martina Lutera Kinga Mlađeg, pape Jovana Pavla drugog, Aung San Su Ći i Dalaj Lame.

„Sa našim posetiocima pokušavamo da otkrijemo značenje Solidarnosti, ali i značenje nenasilne filozofije i koliko je ona važna i danas.

„To je poruka koja dolazi iz stalne postavke.“

Izlazeći iz predvorja prepunog biljaka sa kafićem i prodavnicom suvenira, lako je pretpostaviti da je radno brodogradilište nestalo u prošlosti.

Ali brodogradilište Gdanjsk i dalje postoji u blizini kao funkcionalan objekat, iako je smanjen u odnosu na izvorni trag.

Ironično je da su privredne reforme koje su usledile posle rušenja komunizma dovele do smanjenja brodogradilišta.

Njegova radna snaga iz 1980. od 20.000 zaposlenih smanjena je na manje od 10 odsto tog broja, pošto se firma koja je sada u privatnom vlasništvu borila da pronađe siguran oslonac na slobodnom tržištu u Poljskoj.

Međutim, život ide dalje.

Pored ESC-a, napravljeni su planovi za prenamenu većeg dela brodogradilišta u predloženi „Mladi grad“, novi kvart kancelarija, prodavnica i stanova.

Ako bude završen, to bi bilo daleko od teške pomorske industrije koja je karakterisala ovo susedstvo od kada su ovde izgrađena prva veća brodogradilišta kada je Gdanjsk bio nemački Dancig iz 19. veka.

Deceniju je brodogradilište u Gdanjsku bilo epicentar borbe koja je redefinisala Evropu.

Zatim je proživeo prelazni period i ekonomske borbe i slave, koju su simbolizovali koncerti koje su ovde održavali francuski kompozitor elektronske muzike Žan Mišel Žar i gitarista Pink Flojda Dejvid Gilmor.

Čini se da će sada lokacija proći dalju transformaciju.

Ali Gate Two će ostati povezana sa Evropskim centrom solidarnosti i njen uticaj neće biti zaboravljen.

Doktor Kovtan se slaže.

„Rođenje Solidarnosti u avgustu 1980. bio je trenutak koji je promenio sve u poljskoj istoriji – ali i u Evropi.

„Imalo je ogroman uticaj na svet.“


Pogledajte video

Rumunska revolucija: Kako je hapšenje sveštenika srušilo Čaušeskua
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend