BBC News

Izrael i arheologija: Pronađena praistorijska nojeva jaja za kuvanje

Israel Antiquities AuthorityNojeva jaja se u praistorijsko doba nisu koristila samo u ishrani, već i kao posude za pogrebne obrede i skladištenje vode, ali i luksuzni predmeti Osam nojevih jaja, za koja se veruje da su stara više od 4.000 godina, pronađeno je pored drevnog ognjišta u Izraelu. Praistorijski kamp, koji su koristili pustinjski nomadi, […]

Ostaci nojevih jaja starih 4.000 godina pronađeni su na praistorijskom kampu u Izraelu

Israel Antiquities Authority
Nojeva jaja se u praistorijsko doba nisu koristila samo u ishrani, već i kao posude za pogrebne obrede i skladištenje vode, ali i luksuzni predmeti

Osam nojevih jaja, za koja se veruje da su stara više od 4.000 godina, pronađeno je pored drevnog ognjišta u Izraelu.

Praistorijski kamp, koji su koristili pustinjski nomadi, otkriven je ispod peščanih dina Nicana u regionu Negev, saopštila je izraelska Uprava za antikvitete.

Loren Dejvis, direktorka iskopavanja, rekla je da su arheolozi, takođe, naišli na kameno oruđe i krhotine grnčarije, ali da su jaja „zaista poseban pronalazak“.

Divlji nojevi su bili uobičajeni na ovim prostorima sve do 19. veka.

Velika jaja ove ptice koja ne leti, pronađena su na arheološkim nalazištima iz nekoliko perioda.

Nisu korišćena samo za ishranu, pošto jedno nojevo jaje ima istu nutritivnu vrednost poput 25 kokošijih jaja, već i kao posude za pogrebne obrede i skladištenje vode, ali i luksuzni predmeti ukrašeni gravurama ili slikama.

„Zanimljivo je da, iako nojeva jaja nisu neuobičajena prilikom iskopavanja, kosti velike ptice nisu pronađene.

„Ovo može ukazivati na to da su u drevnom svetu ljudi izbegavali da se bore protiv nojeva i bili su zadovoljni sakupljanjem njihovih jaja“, rekao je Amir Gorzalcani iz izraelske Uprave za antikvitete.

Israel Antiquities Authority

IAA
Jaja su dobro očuvana zato što je arheološko nalazište bilo pokriveno dinama dugo vremena

Činjenica koliko su otkrivena jaja bila blizu ognjišta, na području Bir Milke, ukazuje na to da su ona namerno sakupljana i korišćena kao hrana.

Jaja su bila polomljena, ali dobro očuvana jer je kamp veoma dugo bio prekriven peskom, a takođe i zbog suve klime tog područja.

„Ovi kampovi su brzo prekriveni dinama, a zahvaljujući kretanju peska tokom stotina i hiljada godina, ponovo su ugledali svetlost dana.

„Ova činjenica objašnjava izuzetnu očuvanost jaja, omogućavajući nam da zavirimo u živote nomada koji su lutali pustinjom u davna vremena“, navela je Loren Dejvis.


Kako su arheolozi amateri pronašli fosile iz doba jure:

Arheolozi amateri pronašli fosile iz doba jure
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk