BBC News

Jusein Bolt: Olimpijski šampion izgubio više od 12,7 miliona dolara zbog prevare, pokrenuta istraga

Getty ImagesBolt, osmostruki olimijski šampion, povukao se 2017. godine Olimpijski šampion Jusein Bolt traži povraćaj više od 12,7 miliona dolara (11,7 miliona evra) koje je, prema navodima njegovog advokata, izgubio zbog prevare. Komisija za finansijske poslove Jamajke (FSC) pokrenula je istragu o investicionoj kompaniji Stocks and Securities Limited (SSL). Penzionisani sprinter imao je ulaganja u […]

Usain Bolt

Getty Images
Bolt, osmostruki olimijski šampion, povukao se 2017. godine

Olimpijski šampion Jusein Bolt traži povraćaj više od 12,7 miliona dolara (11,7 miliona evra) koje je, prema navodima njegovog advokata, izgubio zbog prevare.

Komisija za finansijske poslove Jamajke (FSC) pokrenula je istragu o investicionoj kompaniji Stocks and Securities Limited (SSL).

Penzionisani sprinter imao je ulaganja u ovoj kompaniji više od decenije.

„Ići ćemo na sud sa ovim ako sredstva ne budu vraćena“, rekao je advokat Linton Gordon.

„Ovo je veliko razočarenje i nadamo se da će se stvar rešiti na način da gospodin Bolt povrati novac i da može da živi u miru“, dodao je.

Boltov menadžer Njudžent Voker rekao je za list Džamejka Gliner (Jamaica Gleaner) da je osmostruki olimpijski šampion primetio ove „nepodudarnosti“.

Iz Komisije za finansijske usluge Jamajke (FSC) su saopštili da su „svesni izveštaja o optužbama za prevaru“ i da će im proces nadzora omogućiti da isprate kretanje sredstava i hartija od vrednosti u i iz kompanije SSL.

„FSC će istovremeno nastaviti istrage o pitanjima koja se tiču SSL-a“, dodaje se.

Iz investicione kompanije su naveli da njihove interne istrage ukazuju da iza navodne prevare stoji bivši zaposleni i dodali da je „stvar prosleđena relevantnim organima koji sprovode zakone“.

Tridesetšestogodišnji Bolt se povukao iz atletike 2017. posle osvojenih 11 zlatnih medalja na svetskim prvenstvima i osam zlatnih olimpijskih medalja.

Tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Bolt je postavio nove svetske rekorde na 100 i 200 metara.

Njegovo vreme na 100 metara od 9,572 sekunde i dalje je svetski rekord.


Hologram Useina Bolta igra video igrice
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk