BBC News

Medicina i vakcine: Naučnici na tragu univerzalne vakcine protiv gripa kojom bi se sprečile nove pandemije

Getty Images Naučnici kažu da je napravljen iskorak u pronalasku univerzalne vakcine protiv svih 20 poznatih tipova gripa. U njenoj izradi koriste se molekuli ribonuklearne kiseline (mRNK) kao i kod uspešnih vakcina protiv kovida-19. Grip mutira, te se radi na poboljšanju trenutne godišnje vakcine kako bi pružila najbolju zaštitu protiv vrste koja cirkuliše. Ali, verovatno […]

Woman with flu

Getty Images

Naučnici kažu da je napravljen iskorak u pronalasku univerzalne vakcine protiv svih 20 poznatih tipova gripa.

U njenoj izradi koriste se molekuli ribonuklearne kiseline (mRNK) kao i kod uspešnih vakcina protiv kovida-19.

Grip mutira, te se radi na poboljšanju trenutne godišnje vakcine kako bi pružila najbolju zaštitu protiv vrste koja cirkuliše.

Ali, verovatno ne bi mogla da deluje preventivno protiv novih tipova pandemije.

Novom vakcinom stvara se visok nivo antitela pokazali su rezultati eksperimenata rađeni na tvorovima i miševima.

Potencijalno bi mogla da pruži zaštitu od velikog broja vrsta.

Antigeni koje sadrži – sigurne kopije prepoznatljivih delova svih 20 poznatih podvrsta virusa gripa A i B – mogu naučiti imuni sistem kako da se bori protiv njih i, nadamo se, svakom novom soju koji bi mogao da izazove pandemiju, kažu istraživači za časopis Nauka (Science).

„Ideja je da imamo vakcinu koja će ljudima dati osnovni nivo imunološkog pamćenja na različite sojeve gripa.

„Biće mnogo manje bolesti, ali i smrtnih ishoda kada dođe do sledeće pandemije gripa“, rekao je Skot Hensli, jedan od naučnika koji je učestvovao u ovom radu sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Vakcina koja obećava

Pandemija svinjskog gripa koja je izbila 2009. izazvana virusom koji se prenosi sa životinja na ljude – pokazala se manje strašnom nego što se činilo u početku.

Veruje se da je od španske groznice 1918. preminulo na milione ljudi.

Trenutna vakcina protiv gripa ne štiti od virusa koji mogu izazvati pandemije, kaže Adolf Garsija-Sastre, direktor Instituta za globalno zdravlje i infektolog u njujorškoj bolnici Maunt Sinaj.

„Za sada je sve na nivou eksperimenata, deluje obećavajuće.

„Deluje da bi mogla da zaštititi od svih podvrsta virusa gripa, ali ne možemo biti sigurni dok se ne završe klinička ispitivanja na dobrovoljcima“, kaže on.

Estanislao Nistal, virusolog sa Univerziteta San Pablo ukazuje da „sve ukazuje da ima potencijala za lakim i brzim pronalskom univerzalne vakcine koja bi mogla biti od velike koristi u slučaju izbijanja pandemije novog virusa gripa“.


Pogledajte i ovaj video

Zahvaljujući vakcini, mnoge zarazne bolesti iskorenjene su.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk