BBC News

Meksiko i kriminal: El Čapov sin, Ovidio Guzman-Lopez, uhapšen je u Sinaloi što je dovelo do nasilja

ShutterstockEskalacija nasilja u severozapadnom Meksiku tokom policijskog obračuna sa ozloglašenim narko kartelom U severozapadnom Meksiku eskaliralo je nasilje posle saopštenja vlasti da je uhapšen sin ozloglašenog meksičkog narko-bosa Hoakina El Čapa Guzmana. Lokalni mediji tvrde da je Ovidije Guzman-Lopez uhapšen u gradu Kulijakan u državi Sinaloa tokom noći. Smatra se da je on visokorangirani član […]

A cargo vehicle in flames in Mexico's Sinaloa state

Shutterstock
Eskalacija nasilja u severozapadnom Meksiku tokom policijskog obračuna sa ozloglašenim narko kartelom

U severozapadnom Meksiku eskaliralo je nasilje posle saopštenja vlasti da je uhapšen sin ozloglašenog meksičkog narko-bosa Hoakina El Čapa Guzmana.

Lokalni mediji tvrde da je Ovidije Guzman-Lopez uhapšen u gradu Kulijakan u državi Sinaloa tokom noći.

Smatra se da je on visokorangirani član kartela Sinaloe – jedne od najvećih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom u svetu.

U gradu je prijavljena pucnjava i krađe automobila.

Meksička avio-kompanija Aeromeksiko saopštila je da je avion koji je trebalo da leti od Kulijakana do Meksiko Sitija pogođen iz vatrenog oružja u četvrtak ujutro dok se pripremao za poletanje.

Gradonačelnik Huan de Dios Gamez potvrdio je na Tviteru da savezne oružane snage izvode operaciju u Kulijakanu u četvrtak od ranog jutra i da je to izazvalo nasilje u gradu i drugim delovima države.

„Molimo građane Kulijakana da ne napuštaju kuće zbog blokada u različitim delovima grada“, rekao je on.

Ovidio Guzman-Lopez

US State Department
Američlke vlasti raspisale su nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Oviudija Guzmana-Lopeza

Lokalni aerodrom je privremeno zatvoren, a vlasti su na društvenim mrežama da su nastavne i druge administrativne aktivnosti“ obustavljene u Kulijakanu.

Meksičke snage bezbednosti su prethodno uhapsile Guzmana-Lopeza 2019. godine, ali su ga pustili da bi izbegli nasilje kojim su pretili njegovi saradnici.

Američki Stejt department tvrdi da on i njegov brat, Hoakin, trenutno nadgledaju približno jedanaest laboratorija za metamfetamin u državi Sinaloa, proizvodeći otprilike 1.300-2.200 kilograma mesečno.

Prema istom izvoru, informacije pokazuju da je Guzman-Lopez naručio ubistva doušnika, trgovca drogom i popularnog meksičkog pevača koji je odbio da peva na njegovom venčanju.

U decembru su SAD objavile nagradu od do pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude Ovidija i trojice njegove braće, za koje se smatra da su zadržali komandne pozicije u kartelu.

Njihov otac služi doživotnu kaznu zatvora u SAD nakon što je 2019. proglašen krivim za trgovinu drogom i pranje novca.


Pogledajte snimak El Čapa iz zatvora:

El Čapo: Pojavio se video meksičkog narko-bosa snimljen u zatvoru
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk