BBC News

Nominacije za Oskara 2023: „Top Gan“ predvodi dominaciju filmskih nastavaka

Getty ImagesTop Gan: Maverik, sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, mogao bi da predvodi u jednoj posebno jakoj godini za nastavke Svi očekuju objavljivanje nominacija za Oskara 2023, a velika je verovatnoća da će biti oboreno nekoliko rekorda Američke filmske akademije. Za najbolji film moglo bi da bude nominovano više nastavaka nego do sada, zahvaljujući […]

Tom Cruise

Getty Images
Top Gan: Maverik, sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, mogao bi da predvodi u jednoj posebno jakoj godini za nastavke

Svi očekuju objavljivanje nominacija za Oskara 2023, a velika je verovatnoća da će biti oboreno nekoliko rekorda Američke filmske akademije.

Za najbolji film moglo bi da bude nominovano više nastavaka nego do sada, zahvaljujući novim verzijama poput Top Gana, Avatara i Crnog pantera.

Verovatno će u posebno velikoj meri biti zastupljeni irski filmovi i glumci, dok bi Marvel mogao da osvoji do sada prvu glumačku nominaciju.

Ovogodišnju ceremoniju dodele, zakazanu za 12. mart, vodiće Džimi Kimel.

Imajući u vidu njihov uspeh na prethodnim dodelama nagrade, Sve u isto vreme i Duhovi ostrva verovatno će biti posebno zastupljeni kad budu bile saopštene nominacije.

Elvis, Tar, Fabelmanovi, Na zapadu ništa novo i Kit takođe bi mogli da se nađu među nominovanima.

Evo nekoliko stvari na koje vredi obratiti pažnju pred nominacije:

Avatar odražava dominaciju nastavaka

Zoe Saldana and Sam Worthington

Getty Images
Zvezde filma Avatar: Put vode, Zoe Saldana i Sem Vortington

U užem izboru za 2023. godinu mogao bi da se nađe do sada najveći broj nastavaka koji su ikada nominovani za najbolji film u jednoj godini.

U potencijalne kandidate spadaju Top Gan: Maverik, Avatar: Put vode, Crni panter: Vakanda zauvek, a možda čak i Nož u leđa 2: Stakleni luk.

To je baš mnogo dvotački.

Dovoljno je da budu nominovana samo dva filma od svih ovih da bi oborili rekord za najviše nastavaka u jednoj godini.

Međutim, to je delom zato što je kategorija za najbolji film veća nego što je nekada bila – sa 10 potencijalnih mesta.

U istoriji je za najbolji film bilo nominovano ukupno svega osam nastavaka, a nikada dva u istoj godini.

Među onima koji su do sada ušli u nominacije bili su nastavci Kuma i Gospodara prstenova, kao i Priča o igračkama 3 i Pobesneli Maks: Auto-put besa.

Marvelova prva glumačka nominacija

Angela Bassett in Black Panther: Wakanda Forever

Disney
Nominacija za najbolju sporednu žensku ulogu za Anđelu Baset u Vakandi zauvek donela bi prvu glumačku nominaciju za Marvelove filmove

Nominacija za najbolju sporednu žensku ulogu za Anđelu Baset u Vakandi zauvek obeležila bi prvu glumačku nominaciju za Marvelove filmove.

Prvi deo o Crnom panteru bio je nominovan za najbolji film 2019. godine, a glumci iz Marvelovog filmskog univerzuma bili su već nominovani za uloge u drugim filmovima – samo nikad u onima iz superherojske franšize.

Sveukupno gledano, Marvelovi filmovi su do sada uspeli da osiguraju 19 pobeda, ali mnoge od njih bile su u tehničkim kategorijama.

Na primer, prvi Crni panter osvojio je nagradu za najbolji dizajn kostima, dizajn scene i originalnu muziku.

Irski uspeh

Colin Farrell, Martin McDonagh, Kerry Condon, Brendan Gleeson, Graham Broadbent, and Barry Keoghan at the Golden Globes

Getty Images
Duhovi ostrva u režiji Martina MekDona jako dobro su prošli na dosadašnjim dodelama nagrada

Irski glumci mogli bi da budu posebno zastupljeni ove godine.

Samo Duhovi ostrva mogli bi da obezbede četiri glumačke nominacije: Kolin Farel, Brendon Glison, Beri Kigen i Keri Kondon.

Film govori o dva prijatelja na ostrvu uz zapadnu obalu Irske koji se posvađaju.

Prošao je veoma dobro na dosadašnjim dodelama nagrada, posebno Zlatnom globusu.

Drugi irski glumci koji bi mogli da budu nominovani su Pol Meskal za Posle sunca i Džesi Bakli za Žene pričaju.

A moglo bi da bude nominacija i u kategoriji za međunarodni film za Tihu devojku – izvrsni film o stidljivoj devojci koja preko leta odseda kod dalekih rođaka.

Britanske nominacije

Eddie Redmayne

Getty Images
Bil Naj, Edi Redmejn i Olivije Kolman mogli bi se naći među britanskim nominacijama

U konkurenciji za glumačke nagrade moglo bi da se nađe i nekoliko Britanaca.

Vrlo je verovatno da će Bil Naj biti nominovan za veoma hvaljenu rolu u Živeti, u kom igra ostarelog državnog službenika koji odlučuje da promeni način života pošto dobije terminalnu dijagnozu.

Drugi britanski glumac za kog se veruje da ima šanse je Edi Redmejn, za portret serijskog ubice Čarlsa Kulena u Dobroj sestri.

Uloga Olivije Kolman u Carstvu svetlosti kao bioskopske radnice koja ima probleme sa mentalnim zdravljem takođe bi mogla da bude zapažena, ali njena nominacija nije sto posto sigurna.

Druge moguće ali malo verovatno britanske nominacije mogle bi da budu Ben Višo za Žene pričaju i Ema Tompson za Srećno, Leo Grande.

Ostali favoriti

Na zapadu ništa novo je dominirao nominacijama za Baftu prošle nedelje, a ova epska priča o Prvom svetskom ratu najverovatnije će ostvariti isti ubedljivi učinak i na Oskaru.

Ako bude osvojio nominaciju za najbolji film biće to tek druga knjiga koja je dvaput adaptirana u kandidata za najbolji film (prethodna Oskarom ovenčana verzija pojavila se 1930. godine)

Inventivna avantura u multiverzumu Sve u isto vreme mogla bi da osvoji nominacije i za najbolji film i za glumce Mišel Jeo i Ke Huj Kvana.

Za to vreme, vodeći favoriti među glumcima su Brendan Frejzer, koji je igrao morbidno gojaznog profesora u Kitu, Ostin Batler, koji igra Elvisa Prislija u skorašnjem biografskom filmu Baza Lurmana i Kejt Blanšet, koja igra osramoćenu dirigentkinju u filmu Tar.

Kontroverza oko nominacije

Michelle Williams

EntertaimentOne
Mišel Vilijams sa Polom Dano u autobiografskoj drami Stivena Spilberga Fejbelmanovi

Mnogo se raspravljalo u krugovima oko ovogodišnje dodele o potencijalnoj nominaciji Mišel Vilijams u autobiografskoj drami Stivena Spilberga Fabelmanovi.

Ona u drami igra majku protagoniste, ali uprkos tome što nije glavni lik, Vilijams je odlučila da se kandiduje u kategoriji glavne ženske uloge umesto sporedne, a filmski studio ju je u tome podržao.

To je dovelo do rasprave u Holivudu da li se uloge majki tradicionalno previđaju u kategorijama glavnih ženskih uloga, uprkos tome što takvi likovi provode mnogo vremena na ekranu.

Međutim, pravila za Oskara nalažu da Akademija može da nominuje bilo kog glumca u kojoj kod kategoriji, a smatra je shodnom.

Dakle, ako dovoljno članova odluči da je lik Mišel Vilijams sporedna uloga, ona bi i dalje mogla da se pojavi u nominacijama uprkos njenim vlastitim naporima da se izdigne u višu kategoriju.

U nominaciji za originalnu pesmu Rijana, Tejlor Sfift i Lejdi Gaga

Rihanna

Getty Images
Rijana (na slici), Lejdi Gaga i Tejlor Sfift su među pevačima koji bi mogli biti nominovani u kategoriji za najbolju originalnu pesmu

U kategoriji za najbolju originalnu pesmu često ima više zvezda nego u glumačkim kategorijama, zahvaljujući velikom broju pop zvezda koje i dalje snimaju pesme za filmsku muziku.

Najviše šansi da bude nominovana ima Rijana, za pesmu „Wake Me Up“ iz Vakande zauvek.

Lejdi Gaga bi takođe mogla da bude nominovan za „Hold My Hand„, koja može da se čuje tokom odjavne špice za Top gan: Maverik.

Nominacija za odličnu pesmu „Carolina“ Tejlor Svift nije osigurana, ali bi mogla da bude dobar način za Akademiju da oda priznanje filmu Tamo gde rakovi pevaju – koji je bio uspešan na blagajnama, ali je malo verovatno da će se pojaviti u drugim kategorijama.

Ova kategorija, međutim, neće biti onoliko zvezdana koliko je mogla da bude – zato što pesma koju su Bili Ajliš i njen brat Fineas O’Konel snimili za Pocrvenelu pandu nije ušla čak ni u širi izbor.

Neće biti rediteljki?

Austin Butler, Baz Luhrmann and Tom Hanks at a London screening of Elvis

Getty Images
Baz Lurman, na slici sa Ostinom Batlerom zvezdom filma Elvis i Tomom Henksom, mogao bi biti nominovan za najboljeg režisera

Svi nominovani za najboljeg režisera najverovatnije će ove godine biti muškarci.

Među njima bi mogli da se nađu Stiven Spilberg (Fabelmanovi), Tod Fild (Tar), Martin Mekdona (Duhovi ostrva), Baz Lurman (Elvis), i Džozef Kozinski (Top gan: Maverik).

Nominovan bi mogao da bude i dvojac Danijel Kvon i Danijel Šajnert – poznatiji samo kao Danijeli – za Sve u isto vreme.

To bi moglo da znači da će izvisiti rediteljke kao što su Šarlot Vels (Posle sunca), Sara Pouli (Žene pričaju) i Đina Prins-Bajtvud (Žena-kralj).

Međutim, Oskari su u tom pogledu u poslednje vreme bili mnogo bolji nego pre.

Dva najskorija pobednika u ovoj kategoriji bile su žene – Kloi Žao je osvojila nagradu za Zemlju nomada 2021. godine, a Džejn Kempion za Moć psa 2022. godine.

Neočekivani obrt Andree Rajzboro

Andrea Riseborough

Getty Images
Britanska zvezda Andrea Rajzboro mogla bi da dobije iznenađujuće priznanje za najbolju glumicu

Malo poznati film koji je navodno zaradio 27.000 dolara na blagajnama upao je u poslednji čas u trku za najbolju glumicu.

Britanska zvezda Andrea Rajzboro mogla bi da dobije iznenađujuće priznanje pošto je nekoliko holivudskih zvezda prvog ranga, između ostalih Kortni Koks, Suzan Sarandon, Šarliz Teron i Gviner Paltrou, stalo iza filma i hvalilo njenu ulogu.

Mnoge od njih su napisale na Tviteru koliko im se dopada film, dok su druge organizovale vlastite projekcije ili hvalile film na drugim ceremonijama, sve u pokušaju da skrenu pažnju Akademije na ovaj film.

Rajzboro je izvrsna u Za Lesli, filmu o alkoholičarskoj majci koja dobije na lutriji, ali proćerda sav novac – međutim, njena uloga je dobila zamajac među kandidatima za nominaciju tek u poslednje dve nedelje.

Film je imao premijeru u martu prošle godine na festivalu Jug Jugoistok, koji, za razliku od Toronta, Venecije ili Kana, nije jedan od filmskih festivala koji se smatra ključnim za trke za nagrade.

Nominacija Rajzboro bi predstavljala iznenađenje, ali bi i učinila trku mnogo uzbudljivijom.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk