BBC News

Novi Zeland i politika: Premijerka Džasinda Ardern se povlači – „Nemam više snage“

Getty Images Džasinda Ardern je objavila da se povlači sa dužnosti premijerke Novog Zelanda, dodavši da „više nema dovoljno snage“ da vodi državu. U emotivnom govoru, 42-godišnja Ardern je na trenutke ostajala bez daha, dok je opisivala kako je poslednjih šest „izazovnih“ godina na poslu uzelo danak. Poslanici Laburističke partije glasaće za njenog naslednika ili […]

Jacinda Ardern

Getty Images

Džasinda Ardern je objavila da se povlači sa dužnosti premijerke Novog Zelanda, dodavši da „više nema dovoljno snage“ da vodi državu.

U emotivnom govoru, 42-godišnja Ardern je na trenutke ostajala bez daha, dok je opisivala kako je poslednjih šest „izazovnih“ godina na poslu uzelo danak.

Poslanici Laburističke partije glasaće za njenog naslednika ili naslednicu u nedelju.

Iznenadna najava odlaska sa mesta premijerke, usledila je pošto su ankete pokazale da se stranka suočava sa ne baš izglednim šansama da ostane na vlasti posle izbora u oktobru.

Ardern je izjavila da jetokom letnje pauze uzela predah kako bi razmislila o budućnosti, u nadi da će pronaći energiju da nastavi.

„Ali, nažalost, nisam, i učinila bih medveđu uslugu Novom Zelandu da nastavim“, rekla je ona novinarima u četvrtak.

Ardern će podneti ostavku do 7. februara.

Ako nijedan potencijalni naslednik ne dobije podršku dve trećine, o nasledniku će odlučivati laburističko članstvo.

Džasinda Ardern je postala najmlađa žena na čelu vlade na svetu kada je izabrana za premijerku 2017, sa 37 godina.

Godinu dana kasnije postala je druga svetska liderka koja se porodila tokom mandata, posle Pakistanke Benazir Buto 1990. godine.

Vodila je Novi Zeland kroz kovid pandemiju i recesiju koja je usledila, a veliki izazovi su bili i pucnjava u džamiji u Krajstčerču i erupcija vulkana na Belom ostrvu.

Ardern je rekla da su proteklih pet i po godina bile „najispunjenije“ u njenom životu, ali da je vođenje zemlje tokom „kriza“ bilo teško.

„Ovi događaji su bili psihički zahtevni i veliki. Nikada, zapravo, nije postojao trenutak u kojem se osećalo kao da imamo kontrolu“, dodala je.

Klark Gejford i Džasinda Ardern

Getty Images
Ardern je rekla da se raduje što će se konačno udati za partnera Klarka Gejforda

Lider Nacionalne partije Kris Lukson bio je među onima koji su se zahvalili premijerki Ardern za „njenu službu Novom Zelandu“.

„Dala je sve od sebe na ovom neverovatno zahtevnom poslu“, napisao je opozicioni lider na Tviteru.

Australijski premijer Entoni Albanez opisao je odlazeću premijerku Novog Zelanda kao liderku intelekta, snage i empatije.

„Džasinda je žestoki zagovornik Novog Zelanda, inspiracija mnogima i moja velika prijateljica“, napisao je on.

Kanadski lider Džastin Trudo rekao je da je ona napravila „nemerljivu“ razliku u svetu.

Ali dok se na Ardern često gledalo kao na političku zvezdu, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je bila sve nepopularnija kod kuće.

Ona je dovela Laburističku partiju do ubedljive pobede na izborima 2020. godine, iskoristivši snažan odgovor vlade na pandemiju.

Ipak, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja njena popularnost je na najnižem nivou od kada je izabrana, kao i učinak njene stranke.

U razgovoru za BBC 2022. godine, Arden je izjavila da je pad popularnosti cena koju je njena vlada platila kako bi zaštitila ljude od korona virusa.

Tokom mandata se suočila sa krizom troškova života, nacionalnim strahovima od kriminala i neispunjenim izbornim obećanjima koja su odložena zbog pandemije.


Pogledajte video o premijerki Novog Zelanda:

Laburistička partija odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarim izborima na Novom Zelandu
The British Broadcasting Corporation

Reakcije na njenu najavu da se povlači sa mesta premijerke bile su različite.

Meštanka iz Oklanda rekla je za NZ Herald da je Ardern „pobegla pre nego što su je smenili“, okrivljujući je za porast kriminala i troškova života.

Za druge, poput Maksa Tvidija iz Okland Prajda, ona je „jedna od najvećih premijerki u istoriji Novog Zelanda“.

To su osećanja koje deli i novozelandski glumac Sem Nil, koji je rekao da se Ardern suočila sa „sramotnim“ tretmanom „nasilnika“ i „mizoginika“.

„Zaslužila je mnogo bolje“, napisala je zvezda filma Park iz doba Jure na Tviteru.

Ardern je naglasila da ne podnosi ostavku zato što je opala popularnost njoj i njenoj stranci.

„Ne odlazim zato što verujem da ne možemo da pobedimo na izborima, već zato što verujem da možemo i hoćemo, i potrebna su nam nova lica za taj izazov“, dodala je.

Kandidati za taj posao tek treba da se pojave, ali nekoliko poslanika, poput zamenika lidera Granta Robertsona, isključilo se iz borbe.

Kao dostignuća na koje je posebno ponosna, kako je rekla, navela je borbu protiv klimatskih promena, smanjenje siromaštva dece, kao i rezultate ostvarene u socijalnom stanovanju.

Rekla je da se nada da će jedno od njenih nasleđa u politici Novog Zelanda biti „kao neko ko je uvek pokušavao da bude ljubazan“.

„Nadam se da će Novozelanđani nastaviti da budu ljubazni, ali jaki, empatični, odlučni i optimistični“, rekla je ona.


Pogledajte video: Kad premijerki trogodišnja ćerka „upadne“ u Fejsbuk lajv

Prenos uživo premijerke Novog Zelanda Džasinde Ardern prekinula trogodišnja ćerka
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk