BBC News

Rusija i Ukrajina: Kijev i dalje traži oružje od Zapada, iz Pentagona kažu da će pritisnuti Nemačku da pošalje tenkove

REUTERS/Yan DobronosovFotografija stana zgrade u Dnjepru čiji je spoljni zid srušen Dok je pretnja od vazdušnih i raketnih udara na civilne ciljeve i dalje velika širom Ukrajine, kako navodi ukrajinska vojna komanda, ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da će biti kažnjeni svi koji „ugnjetavaju Rusku pravoslavnu crkvu“ u Ukrajini. Kijev nastavlja da traži oružje […]

The yellow kitchen seen with its wall blown off

REUTERS/Yan Dobronosov
Fotografija stana zgrade u Dnjepru čiji je spoljni zid srušen

Dok je pretnja od vazdušnih i raketnih udara na civilne ciljeve i dalje velika širom Ukrajine, kako navodi ukrajinska vojna komanda, ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da će biti kažnjeni svi koji „ugnjetavaju Rusku pravoslavnu crkvu“ u Ukrajini.

Kijev nastavlja da traži oružje od zapadnih zemalja, a iz američkog Pentagona su poručili da će pritisnuti Nemačku da pošalje tenkove Leopard.

Švedska najavljuje novi paket pomoći Ukrajini,među kojima su i dugo očekivane haubice Arčer.

U padu helikoptera na obdanište u istočnom predgrađu Kijeva, poginulo je 14 ljudi, među kojima ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski i četvoro dece.

Letelica je pala u naselje Brovari, a među poginulima su i zamenik ministra, kao i državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio da „nema nesreća u vreme rata“.

Ukrajina nije tvrdila da je Rusija umešana, ali je Zelenski napomenuo da je tragedija posledica rata.

„Vreme koje slobodni svet koristi za razmišljanje, teroristička država koristi da ubije“, izjavio je ukrajinski predsednik.

Više o nesreći pročitajte ovde.


Pogledajte video o borbama za Bahmut:

Rusija i Ukrajina: Bitka za Bahmut
The British Broadcasting Corporation

Dan 330.

  • Kijev nastavlja da traži oružje od Zapada, Pentagon poručuje da će pritisnuti Nemce da pošalju tenkove Leopard
  • Stolteberg: „Ako želimo mir sutra, treba Ukrajini da obezbedimo oružje danas“
  • U padu helikoptera u predgrađu glavnog grada Kijeva, poginulo je 14 ljudi, među kojima ministar unutrašnjih poslova Ukrajine i četvoro dece
  • Bilans poginulih u udaru rakete u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine je 45, kažu zvaničnici
  • Britansko Ministarstvo odbrane navodi da je vrlo verovatno da su Rusi posle krvavih borbi izbacili Ukrajince iz Soledara, rudarskog grada u Donbasu, sa ogromnom mrežom tunela
  • Putin: „Smisao specijalne operacije u Ukrajini je okončanje rata u Donbasu“
  • Ukrajina je „de fakto članica NATO-a“ rekao je ukrajinski ministar odbrane u intervjuu za BBC
  • Naneto je 46 milijardi štete životnoj sredini u Ukrajini, kažu iz Kijeva
  • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
  • U Ukrajini je od početka rata ubijeno 6.702 civila, a ranjeno blizu 10.500, najnoviji su podaci Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Putin je zapretio kaznom za one koji „ugnjetavaju Rusku pravoslavnu crkvu“ u Ukrajini

„Svi koji tlače Rusku Pravoslavnu Crkvu u Ukrajini odgovaraće“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju na komemoraciji Lenjingradske bitke.

Putin je ponovo istakao da se ponavlja istorija iz Drugog svetskog rata kada je RPC bila proterivana iz Ukrajine, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Međutim, Putinova izjava je u suprotnosti sa kursom Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) zauzetim od početka ruske invazije koja se još više udaljila od Moskve.

Pre potpunog ruskog napada na Ukrajinu, UPC je formalno ostala samoupravni deo Moskovske patrijaršije.

Zaključak Sinoda UPC, koji je održan krajem maja, jeste da je crkva od sada „potpuno nezavisna od Moskve“.

Međutim, javnosti nisu dostavljeni zvanični dokumenti koji potvrđuju promenu njenog statusa, zbog čega su mnogi u Ukrajini nepoverljivi prema stavu arhijereja UPC, doživljavajući njihove izjave o odvajanju od RPC kao neku vrstu trika.

Osim toga, UPC je Rusku pravoslavnu crkvu nazvala „strukturom koja nema nikakve veze sa njom“, a takođe je pozvala Rusiju da ne govori u njeno ime na međunarodnim crkvenim sastancima.

Moskovska patrijaršija je, reagujući na ovo, saopštila da je apel Ukrajinske pravoslavne crkve Rusiji sa zahtevom da ne deluje u njeno ime upućen pod pritiskom ukrajinskih političkih snaga, u kojima je crkva talac „sa pištoljem uperenim u glavu“.

„Našao sam samo mrtve“ – svedočenja iz Dnjepra

dnjepar

Reuters/CLODAGH KILCOYNE

Eva i 21-godišnji Anton verili su se za Novu godinu.

Dogovorili su se da će se venčati na proleće.

Anton se dovezao do Evine kuće i bio je na 300 metara od ulaza kada je raketa pogodila devetospratnicu.

Nervozno je pojurio u zgradu.

„Kada sam stigao, video sam samo ruševine. Sve se srušilo, i osmi sprat, na kome ona živi. Popeo sam se tamo ne čekajući spasioce“, rekao je on za ukrajinski portal 056.ua.

„Sve je bilo u plamenu, osećao se gas. Spasioci su vikali da siđemo, a ja sam stajao, golim rukama pomerao betonske ploče i tražio je. Onda su me vojnici odveli odatle, rekavši da bi gas mogao da eksplodira“, rekao je Anton.

dnjepar

Reuters/CLODAGH KILCOYNE
Ovako je izgledao stambeni blok u Dnjepru u nedelju, 15. januara

Učestvovao je u potrazi pet sati.

Za to vreme pomagao je spasiocima da pronađu druge žrtve.

„Našli smo jednog ranjenog kod auta ispod betonske ploče. Nešto bliže ulazu iskopali smo jednu baku. Onda smo nalazili samo mrtva tela i njihove posmrtne ostatke“, rekao je Anton.

Do mraka je izgubio snagu.

Izašao je iz ruševina, a sat kasnije su ga pozvali i rekli da je Eva pronađena.

„Bila je ispod ruševina sa strane puta, isprva, tamo nisu smeli da priđu“, objasnio je Anton.

Devojka je odvezena u urgentni centar, a Anton veruje da je ostala živa zbog činjenice da je od udarnog talasa pala sa osmog sprata, zajedno sa krhotinama koje su je zaštitile.

„Sada je na intenzivnoj nezi, stanje joj je stabilno. Pri svesti je, ali niko ne sme da je vidi. Pustili su me na dva minuta“, rekao je Anton.


Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk