BBC News

Rusija i Ukrajina: Posle Nemačke i Španija šalje tenkove Kijevu, Moskva tvrdi će sukob dodatno eskalirati

EPA Posle objave nemačkog kancelara Olafa Šolca da će vlada Nemačke poslati 14 tenkova Leopard ukrajinskoj vojsci, oglasili su se i nadležni u ruskoj ambasadi u Berlinu saopštivši da je ta odluka izuzetno opasna i da će sukob dodatno eskalirati. U saopštenju ambasade navodi se da se Nemačka ovim postupkom odrekla istorijske odgovornosti prema Rusiji, […]

tenkovi

EPA

Posle objave nemačkog kancelara Olafa Šolca da će vlada Nemačke poslati 14 tenkova Leopard ukrajinskoj vojsci, oglasili su se i nadležni u ruskoj ambasadi u Berlinu saopštivši da je ta odluka izuzetno opasna i da će sukob dodatno eskalirati.

U saopštenju ambasade navodi se da se Nemačka ovim postupkom odrekla istorijske odgovornosti prema Rusiji, koja proističe iz zločina nacizma tokom Drugog svetskog rata.

„Ova izuzetno opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije i kosi se sa izjavama nemačkih političara koji su uveravali da ne žele da budu uvučeni u rat“, rekao je ruski ambasador Sergej Nečajev.

Iz ukrajinske vojske tvrde da nisu dozvolili ruskim trupama da probiju liniju fronta u pravcu Donjecka i da su se zbog toga povukli iz Soledara.

„Da bi spasili živote, odbrambene snage su se povukle sa Soledara i učvrstile linije odbrane i iscrpili neprijatelja“, izjavio je Sergej Čerevati, predstavnik vojne istočne grupe.

Španski list El Pais objavio je i da će vlada te države poslati tenkove Ukrajini, a isti korak napraviće i portugalske vlasti koje su spremile četiri tenka.

Istovremeno, mediji u Švedskoj objavili su da u ovom trenutku ta država ne planira da šalje tenkove u Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države nameravaju da šestostruko povećaju proizvodnju artiljerijskih granata potrebnih Ukrajini za samoodbranu, piše Njujork tajms, pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona.

Vašington očekuje da će se za dve godine proizvodnja povećati na 90 hiljada jedinica mesečno.


Pogledajte video o borbama za Bahmut:

Rusija i Ukrajina: Bitka za Bahmut
The British Broadcasting Corporation

Dan 336.

 • Posle Nemačke i Španija šalje Leopard tenkove Ukrajincima
 • Ruska vojska napada položaje Ukrajinaca u Donbasu, Zaporškoj i Hersonskoj oblasti
 • Poljska zvanično zatražila odobrenje Berlina za slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini
 • Nemačka odlučila da pošalje najmanje 14 Leopard 2 tenkova Ukrajini, i dala zeleno svetlo drugim državama
 • Rajnmetal, proizvođač tenkova Leopard, spreman je da prebaci Ukrajini 139 tenkova čim nemačka vlada za to da dozvolu.
 • BBC ruski servis identifikovao je više od 12.200 ruskih vojnika poginulih u ratu u Ukrajini. Među njima je 800 mobilisanih
 • Zemlje EU dogovorile su još jednu tranšu vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra
 • Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i kolektivnom Zapadu na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju
 • Posle spaljivanja Kurana, iz Turske poručemno Švedskoj da ne računaju na njenu podršku za prijem u NATO – više o tome pročitajte ovde
 • Sistemi protivvazdušne odbrane u Moskvi postavljeni posle napada dronovima na vazdušne baze u Saratovskoj i Rjazanskoj oblasti
 • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
linije fronta u Ukrajini

BBC

Belorusko-ukrajinski pakt o nenapadanju?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Kijev navodno ponudio Minsku da zaključi pakt o nenapadanju.

Nije precizirao ko je tačno izneo takav predlog.

„Ne znam zašto Ukrajinci to rade. Traže da se ni u kom slučaju ne borimo protiv njih… Predlažu potpisivanje pakta o nenapadanju“, citirala je beloruskog predsednika agencija Belta.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski takođe nije precizirao ko je i kada izašao sa ovom inicijativom, ali je rekao da neće napasti Belorusiju.

„Sve što Ukrajina zvanično nudi, čujete. Mi nećemo napasti Belorusiju i nikada nismo ni nameravali. Nema takvih namera“, rekao je Zelenski.

„Ovo je glavni signal od celog ukrajinskog naroda beloruskom narodu.

Belorusija je dozvolila delu ruskih snaga da se stacioniraju na njenoj teritoriji, a jedan od pravaca invazije bila je upravo iz Belorusije, iako beloruske trupe nisu učestvovale u tome.

Ali već nekoliko meseci stručnjaci sugerišu da bi se uskoro mogao pojaviti drugi front: Belorusija će ući u rat na strani Rusije.


Stiv Rozenberg

Urednik ruskog servisa BBC-ja

Iz Moskve…pomešani signali.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, upitan o mogućnosti da Amerika i Nemačka pošalju borbene tenkove, kaže da je „taj plan osuđen na propast“.

On je kazao da „ne treba preuveličavati potencijal koji ti tenkovi imaju u rukama ukrajinske vojske“.

Ruski ambasador kazao je da se radi o „još jednoj očiglednoj provokaciji“.

Vladimir Solovjev, voditelj državne televizije, izabrao je karakteristično nediplomatski jezik.

„Nemački tenkovi u Ukrajini će nas navesti da razmišljamo o nemačkoj teritoriji, vojnim bazama i drugim objektima kao legitimnim metama“.

Nemačkog ministra odbrane nazvao je „kretenom“.

Rusija je ta koja je napala Ukrajinu. To je bila lična odluka predsednika Putina.

Ali prema narativu koji je osmislio Kremlj, u ovom sukobu agresor je Zapad.

Kremlj želi da ruski narod poveruje da u Ukrajini NATO, pod vođstvom Amerike, vodi rat protiv Rusije.

Odluka zapada da pošalje borbene tenkove Ukrajini ovde će biti iskorišćena da se pojača zvanični narativ.


Saga Leopard: Poljska zatražila odobrenje Berlina

Mesec dana uoči početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, u Nemačkoj i Evropi se vodila polemika oko uzdržanog stava Berlina u vezi sa slanjem vojne opreme Kijevu i uopšte po svetu.

Nekoliko je razloga zašto je Nemačka jedno vreme odbijala da šalje napadačku vojnu opremu Ukrajini.

Godišnje istraživanje otkriva da većina Nemaca veruje da su diplomatski pregovori najbolji način za rešavanje sukoba.

Nemačke trupe retko učestvuju u sukobima u kojima je angažovan NATO, osim u mirovnim misijama; postoji nekoliko izuzetaka – i oni su bili kontroverzni – kao što je Balkan 1990-ih i, nedavno, Avganistan.

Ironično, Nemačka je jedan od najvećih svetskih izvoznika oružja (iako je njena proizvodnja manja od proizvodnje SAD i Rusije).

I ima strogu kontrolu nad tim gde se šalje oružje, iako je i vlada Angele Merkel ponekad bivala optužena da se ne pridržava tih pravila.

Prema sadašnjim propisima, Nemačka mora da odobri izvoz tenkova drugim zemljama kao što je Poljska.

Nemački kancelar Olaf Šolc, iako skeptičan prema nemačkoj umešanosti u vojne sukobe i zabrinut da bi to izazvalo eskalaciju sukoba, odobrio je slanje tenkova i dao zeleno svetlo ostalim zemljama.

Proizvođač oružja Rajnmetal je upozorio da bi zahtevi za renoviranje i pripremu odložili njihovu isporuku mesecima.

Tenkovi Leopard 2 su posebno dizajnirani da se suprostave ruskim tenkovima T-90 koje koriste u invaziji.

Veruje se da ih ima više od 2.000 širom sveta, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će oko 300 njih pomoći da se obezbedi poraz Rusije.

tenkovi leopard

BBC

Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk