BBC News

Rusija i Ukrajina: Ruski kralj kobasica preminuo u Indiji posle pada s prozora u hotelu

Pavel Antov/VKAntov je osnivao kompaniju Vladimir Standard 2000-ih i postao cenjeni poslanik u gradu Vladimiru Ruski „kralj kobasica“ Pavel Antov pronađen je mrtav u indijskom hotelu, dva dana pošto je njegov prijatelj preminuo tokom istog putovanja. Bili su u poseti istočnoj državi Odiši i milioner, koji se bavio i politikom na lokalnom nivou, neposredno pre […]

Antov had set up the Vladimir Standard company in the 2000s and became a well-regarded lawmaker in Vladimir

Pavel Antov/VK
Antov je osnivao kompaniju Vladimir Standard 2000-ih i postao cenjeni poslanik u gradu Vladimiru

Ruski „kralj kobasica“ Pavel Antov pronađen je mrtav u indijskom hotelu, dva dana pošto je njegov prijatelj preminuo tokom istog putovanja.

Bili su u poseti istočnoj državi Odiši i milioner, koji se bavio i politikom na lokalnom nivou, neposredno pre toga u hotelu je je proslavio rođendan.

Antov je veoma poznata ličnost grada Vladimira, istočno od Moskve.

Letos je on demantovao da je kritikovao rat u Ukrajini pošto se poruka pojavila na njegovom Vocap nalogu.

Ovo je poslednja u nizu nerazjašnjenih smrti ruskih tajkuna otkako je počela invazija na Ukrajinu, a mnogi od njih su javno kritikovali rat.

Ruski mediji su objavili da je 65-godišnji Antov pao s hotelskog prozora u nedelju u gradu Rajagadi.

Od četvorice Rusa koji su bili deo Antovljeve grupe, Vladimir Budanov, preminuo je u hotelu u petak.

Policijski načelnik Vivekananda Šarma iz Odiše kaže da je Budanov preživeo jak šlog dok je njegov prijatelj bio depresivan zbog smrti i on je isto preminuo.

Ruski konzul u Kalkuti, Aleksej Idamkun, rekao je za novinarsku agenciju Tass da „policija nije pronašla tragove zločina u ovim tragičnim događajima“.

Turistički vodič Džitendra Sing rekao je za medije da je Budanov možda „konzumirao velike količine alkohola pošto je imao dosta flaša“.

Pavel Antov je osnovao mesnu industriju Vladimir Standard i 2019. Forbs je procenio njegovo bogatstvo na 140 miliona dolara i biznismen je dospeo na vrh lista ruskih bogataša i zvaničnika.

Igrao je važnu u zakonodavnoj skupštini u Vladimiru, bio na čelu odbora za poljoprivrednu politiku i ekologiju.

Zamenik predsednika skupštine Vjačeslav Kartukin kaže da je umro pod „tragičnim okolnostima“.

U junu ove godine delovalo je kao da reaguje na ruski raketni napad u stambenom bloku Ševčenkovski u Kijevu tokom kojeg su nastradali muškarac i njegova sedmogodišnja ćerka, a majka ranjena.

U Vocap poruci sa Antovljevog naloga opisuje kako je porodica izvučena iz ruševina: „Vrlo je teško sve ovo nazvati drugačije osim terorom“.

Poruka je obrisana, a Antov je potom na društvenim mrežama objavio da je pristalica predsednika, „patriote njegove zemlje“ i da podržava rat.

Poruka na Vocapu je stigla od nekoga sa čijim se mišljenjem o „specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“ uopšte ne slaže, insistirao je.

To je slučajno postavljeno na njegov prepisku i jako ga je nervirao taj nesporazum, rekao je.

Nekoliko istaknutih ruskih tajkuna umrlo je u misterioznim okolnostima od početka rata.

U septembru je šef ruskog naftnog giganta Lukoil, Ravil Maganov, takođe pao sa prozora bolnice u Moskvi.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk