BBC News

Rusija i Ukrajina: Satelitski prikaz Soledara, razorenog rudarskog grada na istoku

Razaranje granatama i raketama u sukobu ruskih i ukrajinskih snaga za kontrolu nad gradom na istoku Ukrajine jasno je vidljivo na novim satelitskim snimcima. Kada se napravi poređenje sa ranijim snimcima, vidi se da su škola i nekoliko poljoprivrednih objekata među zgradama uništenim u Soledaru. Krateri od bombi ostavili su ožiljke na pejzažu i putevima […]

Razaranje granatama i raketama u sukobu ruskih i ukrajinskih snaga za kontrolu nad gradom na istoku Ukrajine jasno je vidljivo na novim satelitskim snimcima.

Kada se napravi poređenje sa ranijim snimcima, vidi se da su škola i nekoliko poljoprivrednih objekata među zgradama uništenim u Soledaru.

Krateri od bombi ostavili su ožiljke na pejzažu i putevima oko grada u kom se proizvodi so u Donjecku.

Veliki deo štete načinjen je u poslednjih nekoliko nedelja kada su ruske snage pokušale da zauzmu grad.

Iako pojedini vojni analitičari osporavaju strateški značaj Soledara, njegovo zauzimanje Rusiji bi omogućilo da stegne obruč oko obližnjeg Bahmuta i iskoristi ogromnu mrežu tunela u rudarskom gradu za stacioniranje vojske i skladištenje opreme i zaliha.Ruska plaćenička grupa Vagner je u velikoj meri učestvovala u bici za grad.

Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, rekao je da imaju punu kontrolu nad gradom i da su samo njegove trupe učestvovale.

Ipak, rusko Ministarstvo odbrane insistiralo je da su njihove snage takođe učestvovale.

Zgrada škole pre i posle granatiranja

BBC

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je u sredu navelo da se teške borbe nastavljaju, a da Vagnerove snage nisu uspele da probiju njihovu odbranu.

Na fotografijama koje je objavio Maksar, američka kompanija za svemirsku tehnologiju, vidi se da je ruska artiljerija nemilosrdno udarala po rovovima ukrajinskih jedinica.

Slika ukrajinskog rova

BBC

Uspeh u Soledaru može pomoći Rusiji u napadu na ukrajinski grad Bahmut, oko 10 kilometara jugozapadno, i obezbediti joj sigurnu artiljerijsku poziciju u dometu grada.

Ovaj grad, takođe, ima rudnike soli, koji bi mogli da se koriste za stacioniranje trupa i skladištenje opreme, zaštićene od ukrajinskih projektila.

„Zauzimanje Bahmuta bi bilo veoma potreban podsticaj za ruske snage na istoku koje su pod velikim pritiskom od septembra“, kaže Edvard Arnold iz Instituta kraljevske ujedinjene službe.

Dodaje da bi to imalo „malo strateškog značaja za ishod rata“.


Pogledajte video o bici za Bahmut:

Rusija i Ukrajina: Bitka za Bahmut
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk