BBC News

Severna Amerika i Donald Tramp: Kanađanka priznala da je bivšem američkom predsedniku poslala otrov

Žena iz Kanade priznala je krivicu za optužbe za biološko oružje nakon što je bivšem predsedniku Donaldu Trampu poslala pismo sa smrtonosnim otrovom ricin. Koverta je presretnuta u septembru 2020. pre nego što je dostavljena Beloj kući. Američki Federalni istražni biro (FBI) pronašao je otiske prstiju Paskal Ferije (55) na pismu, u kojem je pozvala […]

Žena iz Kanade priznala je krivicu za optužbe za biološko oružje nakon što je bivšem predsedniku Donaldu Trampu poslala pismo sa smrtonosnim otrovom ricin.

Koverta je presretnuta u septembru 2020. pre nego što je dostavljena Beloj kući.

Američki Federalni istražni biro (FBI) pronašao je otiske prstiju Paskal Ferije (55) na pismu, u kojem je pozvala Trampa da odustane od predsedničke trke.

Očekuje se da će Ferije u aprilu biti osuđena na nešto manje od 22 godine zatvora.

„U našoj zemlji nema mesta političkom nasilju i nema izgovora za pretnje javnim zvaničnicima ili ugrožavanju naših javnih službenika“, saopštio je državni tužilac iz Vašingtona Metju Grejvs.

Ferije, dvojna državljanka Francuske i Kanade, uhapšena je prilikom prelaska granice i ulaska u Bafalo u državi Njujork u septembru 2020.

Nosila je pištolj, nož i municiju.

Kasnije je priznala da je u kući u Kvebeku napravila ricin – otrov napravljen od otpadnog materijala koji je ostao od prerade ricinusovog ulja.

Stavila je otrov u kovertu zajedno sa pismom naslovljenog na bivšeg američkog predsednika.

„Pronašla sam novo ime za vas: ‘Ružni klovn tiranin'“, napisala je ona u pismu Trampu, prema dokumentima FBI-ja iz prijave podnete 2020.

Ona je istovremeno slala slična pisma osmoro teksaških službenika za sprovođenje zakona.

Ferije se izjasnila krivim i po odvojenim krivičnim prijavama koje se odnose na njih.

Ona je 2019. godine zadržana u pritvoru u državi Njujork oko 10 nedelja zbog nezakonitog nošenja oružja i vožnje bez važeće dozvole, a ona je okrivila zvaničnike što su joj odredili pritvor, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Šta je ricin?

Vrsta otrova.

Dobija se od zrna biljke ricinus, koja se takođe koristi za dobijanje ricinusovog ulja. Može biti u obliku tečnosti, praška ili kristala.

Ricin se može koristiti kao otrov za ljude ako se stavi u hranu ili vodu.

Ako se ricin u obliku tečnosti ili praška rasprši u vazduh, ljudi se mogu otrovati udišući ga.

Neko može da bude otrovan i ako mu se ricin ubrizga.

Ne postoji poznat protivotrov za ricin.

U zavisnosti od doze, može da izazove smrt u roku od 36 do 72 sata, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Muškarac iz Misisipija osuđen je 2014. na 25 godina zatvora nakon što je poslao pisma sa ricinom nekadašnjem predsedniku Baraku Obami i drugim zvaničnicima.


Možda će vas zanimati i ovaj video:

Otrov škorpije: sićušna kap koja vredi čitavo bogatstvo
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk