BBC News

Srbija, poljoprivreda i protesti: Traktori i dalje blokiraju Novi Sad, poljoprivrednici nezadovoljni ponudom vlade

Traktori

Portal 021.rs

Umesto na njivama u žetvi, vojvođanski traktori nastavljaju da blokiraju ulice Novog Sada.

Nezadovoljni ishodom razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, poljoprivrednici su nastavili blokadu vojvođanske prestonice, a uporedo traje i protest poljoprivrednika u Rači Kragujevačkoj, oko 115 kilometara južnije od Beograda.

Protest i blokada u Novom Sadu počeli su u utorak, 9. avgusta, a svi dosadašnji razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade Srbije, nisu zadovoljili poljoprivrednike, pre svega uzgajivače suncokreta.

„Samo jedan naš zahtev je ispunjen – da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Milan Marković, potpredsednik udruženja poljoprivrednika „Stig“ novinarima po završetku sastanka sa Anom Brnabić, premijerkom u tehničkom mandatu.

Vlada Srbije je na sednici posle sastanka sa poljoprivrednicima potvrdila odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja, kako je obrazloženo, posle „kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta“.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika preneo je i da je za suncokret vlada ponudila otkupnu cena od 535 evra po toni.

„To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto“, rekao je Marković.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količinu do 60 litara po hektaru.

Šta traže poljoprivrednici?

Ključni zahtev poljoprivrednika je da cena po kojoj bi se otkupljivao suncokret ne bude niža od 700 evra po toni, odnosno 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.

Trenutna otkupna cena zrna suncokreta je 55 dinara po kilogramu, dok je prošle godine, kada je su ostali troškovi bili tri puta manji, ta cena bila viša za sedam dinara.

Traže i da gorivo za jesenje radove plaćaju 170 dinara za litar na svim pumpama, što bi bilo umanjenje za devet dinara, kao i da im se omogući da najmanje tri puta sipaju gorivo po agro-kartici i dva puta u rezervoare radnih mašina.

Agro-kartice registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima izdaje Vlada Srbije i služi da bi ratari dobili popust na cenu goriva i nafte, ali isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS).

Na listi zahteva je i privremeno ukidanje akciza za gorivo i plavi dizel tokom prolećne setve.

Protest

Portal 021

Šta je poljoprivrednicima ponuđeno?

Vladimir Višnjić je iz Stare Pazove i došao je traktorom u Novi Sad u sredu, 10. avgusta.

„Meni je krivo što sam morao da dođem ovde traktorom 45 kilometara, ali nisu imali sluha za nas.

„U utorak su nam ponudili 480 evra po toni, ali mi to nećemo prihvatiti“, rekao je on za BBC na srpskom.

Dva dana kasnije, vlada je podigla ponudu na 535 evra po toni, ali ni to nije prihvatljivo za poljoprivrednike.

Višnjić podseća da ovo nisu novi zahtevi i da su oni pre mesec dana skretali pažnju na ove probleme, ali da se ništa promenilo.

„To što su nam ponudili su bezazlene stvari, nema ni težinu, jer je bez pečata, odštampano je na jednom papiru i mi nismo hteli to da prihvatimo“, kaže Višnjić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

„Njihova ponuda je takva da vi za dve tone po hektaru dobijate 960 evra, dakle nije ni hiljadu.“

„Ja imam sto hektara i potrebno je oko 1.400 evra da se uloži samo po hektaru, pa vi vidite koliko sam ja u minusu“, pojašnjava Višnjić.

Kada je reč o subvencionisanim karticama za gorivo, kaže da ih nemaju svi poljoprivrednici.

„Ima ih možda samo polovina, a mi tražimo da one budu dostupne svima.

„Kupujemo gorivo po ceni od 179 dinara sa PDV-om, ali nam je dozvoljeno da na dnevnom nivou natočimo samo 60 litara po kanisteru i to samo na NIS-ovim pumpama“, pojašnjava ovaj poljoprivrednik.

Dodaje da kombajn u sezoni dnevno troši 500 do 600 litara po rezervoaru.

„Kad slušam našeg ministra, imam utisak kao da živimo u Švajcarskoj, a ne u Srbiji“, poručuje Višnjić.

Protest i u srcu Šumadije

Poput kolega sa severa zemlje, i poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke nastavili su blokadu centra šumadijske varošice posle vesti da pregovori njihovih kolega iz Vojvodine nisu rezultirali dogovorom sa Vladom Srbije.

„Traktora je sve više iz okolnih opština i sela. Sada su se naše kolege okuražile kada su videli koliko nas ima, ne plašimo se nikoga.

„Jutros nam je saobraćajni policajac zapisivao registarske tablice na traktorima, pa neka piše. Mi to platiti nećemo, makar napunili srpske zatvore“, rekao je Milan Milošević, poljoprivrednik iz Rače Kragujevačke, za Televiziju N1.

Zahtevi su im identični – i oni traže od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra, kao i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend