BBC News

Ujedinjeni Arapski Emirati: ‘Prestonica za žurke’ Dubai skresao 30 odsto poreske stope na alkohol kako bi pojačao turizam

Getty Images Dubai je smanjio poreske stope na alkohol za 30 odsto kako bi podstakao turizam. Prestaće i da se izdaju pojedinačne dozvole za pijenje alkohola, koje su meštani dosad morali da imaju da bi pili kod kuće. Propisi su već neko vreme ublaženi u Dubaiju i moguće je kupiti alkohol po danu tokom ramazanskog […]

Barman in Dubai

Getty Images

Dubai je smanjio poreske stope na alkohol za 30 odsto kako bi podstakao turizam.

Prestaće i da se izdaju pojedinačne dozvole za pijenje alkohola, koje su meštani dosad morali da imaju da bi pili kod kuće.

Propisi su već neko vreme ublaženi u Dubaiju i moguće je kupiti alkohol po danu tokom ramazanskog posta, a dozvoljena je i dostava tokom pandemije.

Poslednji potez se tumači kao pokušaj grada da bude još atraktivniji za strance, kako bi se nadmetali sa susedima.

Pravoslavna nova godina: Kako miriše slavlje na pesku u Dubaiju
The British Broadcasting Corporation

Dve kompanije koje su distributeri alkohola u Dubaiju, Meritajm i Merkantil internešnal (MMI) i Afrikan i Istern, saopštile su da će se smanjenje poreza odraziti i na njihove mušterije.

„Otkad smo počeli pre 100 godina da radimo u Dubaiju, pristup emirata je i dalje dinamičan, osetljiv i inkluzivan za sve“, rekao je portparol MMI Tajron Rid za novinsku agenciju Asošiejted pres.

„Nove izmene zakona su sredstvo koje će osigurati bezbednu i odgovornu konzumaciju alkoholnih pića u Dubaiju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“.

Nije poznato hoće li odluka, koja je u nedelju stupila na snagu, biti stalna.

Časopis Fajnenšel Tajms opisao je ovaj potez kao jednogodišnju probu, citirajući jednog od direktora iz ove industrije „upućenog u donošenje odluka“.

People clinking classes

SolStock
Dubai je lociran na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i prestonica je istoimenog emirata, jednog od sedam emirata od kojih je zemlja sačinjena

U Dubaiju, poznatom kao „prestonica žurki“ u Zalivu, stranaca je u odnosu na stanovnike devet prema jedan. Meštani se obično voze u Um al Kuvejn i druge Emirate da bi kupili alkohol na veliko.

Dubai je kroz istoriju uspevao da privuče više turista i bogatih stranih radnika od suseda, delom zbog tolerancije prema liberalnijem načinu života.

Ali sada se suočava sa sve većom konkurencijom rivala koji razvijaju sopstvene ugostiteljske i finansijske sektore.

Stanovnici koji nisu muslimani u Dubaiju moraju imati najmanje 21 godinu da bi pili, prevozili ili čuvali piće kod kuće i uz to dozvolu za alkohol – plastičnu karticu koju izdaje policija.


Možda će vas zanimati i ova priča

Dubai
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk