BBC News

Životinje i kriptovalute: Dodžkoin pas se oporavlja

Getty Images Hiljade korisnika interneta odahnule su posle vesti da se pas koji je postao mim i zaštitno lice jedne kriptovalute oporavlja. Kabosu, simpatična 17-godišnja šiba inu iz Japana, razbolela se krajem decembra. Njena vlasnica Atsuko Sato je na Instagramu, napisala da je Kabosino stanje „veoma opasno“ i da je pas prestao da pije i […]

In this photo illustration, visual representations of digital cryptocurrencies, Dogecoin and Bitcoin are arranged.

Getty Images

Hiljade korisnika interneta odahnule su posle vesti da se pas koji je postao mim i zaštitno lice jedne kriptovalute oporavlja.

Kabosu, simpatična 17-godišnja šiba inu iz Japana, razbolela se krajem decembra.

Njena vlasnica Atsuko Sato je na Instagramu, napisala da je Kabosino stanje „veoma opasno“ i da je pas prestao da pije i jede.

Hiljade ljudi su odmah reagovale, poželevši Kabosi brz oporavak.

Sato je napisalas da pas boluje od hronične limfne leukemije i akutnog zapaljenja jetre i žučne kese.

Međutim, u najnovijoj objavu Sato je napisala da Kabosu ponovo jede, pije puno vode, pa čak i ide u kratku šetnju parkom.

„Zadivljena sam koliko se brzo oporavila“, rekla je Sato, u poruci na nalogu koji prati 422.000 ljudi, i zahvalila se na podršci.

„Čudo od Kabosua ne bi se moglo dogoditi bez vaših želja i molitvi“, napisala je ona.

Obožavaoci Kabosu i kripto-zajednica od 24. decembra neprestano prate vesti o psu na TikToku, Tviteru i Instagramu.Kabosu je stekla svetsku slavu kada je postala viralna 2013. u jednom mimu.

Onda je usledio talas „doge“ mimova – doge pogrešno napisana reč pas na engleskom – koji su zabavljali korisnike društvenih mreža i Kabosu je postala nezapamćeno popularna.

Kasnije te godine, dva programera su lansirala kriptovalutu – Dodžkoin – sa Kabosu kao zaštitnim licem.

Iako je trebalo da bude šala, prošle godine je vrednost Dodžkoina porasla za oko 4.000 odsto nakon što ga je Ilon Mask nazvao „narodnom kriptom“.


Ipak, vrednost ove kriptovalute je pala, kao i svih drugih.

Trenutno je ovo još uvek jedina digitalna valuta koju Maskov proizvođač električnih automobila Tesla prihvata kao platežno sredstvo.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk