Društvo

Udruženja vojnih penzionera Požarevca obeležilo je 29. godina postojanja

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

<span class="mvp-post-excerpt left">Udruženja vojnih penzionera Požarevca obeležilo je 29. godina postojanja, svečanom akademijom u centru za kulturu.<br /> </span>

Udruženje je osnovano 29. novembra 1993. godine.

Prema rečima Dragutina Strahinjića, predsednika Gradskog odbora Udruženja, činom osnivanja, po njegovim rečima, udruženje je za oblasti delovanja odredilo: zaštitu osnivnih prava i sloboda vojnih penzionera, penzijsko i invalidsko osiguranje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, stambeno obezbeđenje, stvaralaštvo, tradiciju, informisanje, kulturne i rekreativo-sportske aktivnosti i saradnju sa srodnim organizacijama.

Udruženje je dobilo povelju kao najbolja organizacija u Srbiji od rukovodstva Vojnih penzionera Srbije.

,,Ovo priznanje nas obavezuje da i u budućnosti radimo na očuvanju dostojanstva i zaštiti interesa naših članova i time jačamo ugled Vojske Srbije. Kroz kulturno-rekreativne aktivnosti smo doprineli upoznavanju naših članova sa kulturnim i istorijskim sadržajem Srbije i Republike Srpske. Otvoreni smo bili za sve građane – penzionere da se sa nama druže i da kroz to druženje razvijamo prijateljstvo“, naglasio je Strahinjić.

On je obećao da će u narednom periodu ovo udruženje pojačati aktivnosti kako bi penzijsko i invalidsko osiguranje bilo u nadležnosti Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, a zahtevaće od nadležnih organa i to da vojne penzije budu onakve kakve su zaslužili oni koji su neštedeći sebe odlučno branili zemlju.

,,U životnom dobu u kojem se nalazimo, za ogromnu većinu vojnih penzionera, najvažnije pitanje je zdravlje. Radeći odgovorno na zadacima odbrane zemlje narušili smo svoje zdravlje. Ostaćemo uporni, uz saradnju sa nadležnima, u zahtevima za podizanje kvaliteta usluga na svim nivoima zdravstvenog osiguranja. Sada nismo dovoljno zadovoljni sekundarnom i tercijalnom zaštitom vojnih osiguranika, konkretno sa garnizonskom ambulantom i Vojno medicinskom akademijom“, kazao je Strahinjić.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, rekao je da su se ova i sve ranije lokalne samouprave trudile da očvrsnu vezu grada i vojske, te da na to obavezuje istorija, a naročito to što je u Požarevcu osnovana srpska garda 1830. godine.