Društvo

Agencija EU za zdravlje: Buster smanjuje broj hospitalizacija za pola miliona

Foto: Boom93/M. Veljković
Buster doze vakcina protiv kovida-19 mogle bi da umanje broj hospitalizacija u Evropi u budućnosti za najmanje pola miliona, saopštila je agencija EU za javno zdravlje, u vreme kada se omikron soj širi brzinom bez presedana.

„Trenutni tempo primanja buster doza dostignut početkom januara može da umanji broj budućih hospitalizacija od omikrona za 500.000 do 800.000 u Evropi“, saopštio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Ova procena obuhvata 27 članica EU, kao i Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Trenutno je oko 70 odsto od 450 miliona stanovnika EU potpuno vakcinisano, a polovina je primila i buster dozu.

„Proširenje buster programa na sve prethodno vakcinisane pojedince može da umanji broj prijema u bolnice za dodatnih 300.000 do 500.000“, navodi ECDC.

Iako se omikron soj širi Evropom velikom brzinom, stopom tri puta većom u odnosu na najveći talas do sada, mnoge zemlje već su na prekretnici, saopšteno je iz EU.

„Iako su mnoge članice nedavno dostigle vrhunac infekcija, pandemija nije završena“, izjavila je komesar EU za zdravlja Stela Kirjakides.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend