Društvo

Akcija za zdravlje: Poziv svima da se jave na preventivne preglede

FOTO:Boom93/N.Stojićević
Tokom akcije za zdravlje koja je povodom Svetskog dana zdravlja održana u Crvenom krstu Požarevac, urađeno je 30 preventivnih pregleda sugrađanima, a prema rečima dr Cvije Stojanović iz Zavoda za javno zdravlje, zdravstvena kultura građana nije na zavidnom nivou i najčešće se čeka poslednji trenutak za odlazak lekaru.

„Zdravstvena kultura nam nije baš na zavidnom nivou to moramo da priznamo i zato je ovo apel i poziv svima koji nemaju vremena za svoje zdravlje, da se odazovu na preventivne preglede kod svog izabranog lekara ukoliko osete prve simptome neke bolesti, kako bi je na vreme otkrili jer je tada izlečenje mnogo lakše, život mnogo bolji, a komplikacije daleko manje“, navela je doktorka.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Akcija je organizovao Zavod za javno zdravlje Požarevac u saradnji sa Službom polivalentne zaštite Doma zdravlja i Crvenim krstom, a tokom akcije građanima je meren nivo šećera u krvi i krvni pritisa i dati su im saveti kome da se obrate ukoliko su im neki od ovih rezultata povišeni.

Svetski dan zdravlja se u celom svetu obeležava 7. aprila kao datum kada je osnovana Svetska zdravstvena organizacija i svake godine se posvećuje nekom javnozdravstvenom problemu koji je od javnog značaja, a u cilju njegovog rešavanja.

Ove godine je posvećen zaštiti životne sredine i obeležen je pod sloganom „Naša planeta naše zdravlje“, što pokazuje povezanost i zavisnost našeg zdravlja od zdrave životne sredine.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

„Cilj je da se poveća nivo svesti cele zajednice i svih nas da je naše zdravlje povezano sa zdravom životnom sredinom i da zagađenost vode, vazduha i hrane direktno ostavlja posledice na zdravlje i poziva na hitne akcije kojima ćemo doprineti očuvanju životne sredine, a samim tim i našeg zdravlja“, zaključila je Stojanović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend