Društvo

ALIMS: Nema razloga da se prekine imunizacija vakcinom AstraZeneka

Foto:Boom93/MMV
Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) saopštila je sinoć da po podacima kojima raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji pošto je nekoliko evropskih zemalja obustavilo imunizaciju gradjana tim cepivom zbog navodnih neželjenih reakcija.

Navodeći da su do danas prijavljena 74 slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneka vakcinu protiv virusa korona, od kojih je 16 medicinski potvrdjeno, iz agencije su saopštili da im do sada nije prijavljen „nijedan slučaj embolijskih ili trombotičkih neželjenih dogadjaja“.

„Najveći broj zabeleženih neželjenih reakcija su očekivane reakcije koje se ispoljavaju nakon primene bilo koje vakcine protiv COVID-19, i odnose se na lokalne reakcije, poput bola, otoka i crvenila na mestu primene vakcine, zatim sistemske reakcije kao što su povišena telesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost, glavobolja i mučnina“, piše u saopštenju.

Iz ALIMS su saopštili i da „pažljivo“ prate situaciju u drugim državama i na nivou EU kao i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacija (SZO) koje govore u prilog nastavku vakcinacije.

„Skrećeno pažnju da do danas nijedna zemlja ili telo nije donelo drugu odluku osim da korist AstraZeneka vakcine u prevenciji bolesti COVID-19 i njenim pratećim rizicima od hospitalizacije i smrti, za sada prevazilazi potencijalne rizike od mogućih neželjenih reakcija od vakcine“, stoji u saopštenju.

Agencija je apelovala na zdravstvene radnike i gradjane da prijavljuju neželjene reakcije na vakcine, ali i na sve ostale lekove, navodeći da se time doprinosi boljoj zaštiti zdravlja celokupnog stanovništva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend