Društvo

Amnesti o Srbiji: SNS ojačao vlast, mediji i NVO na udaru, široka diskriminacija

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)
Države širom Evrope su tokom 2021. godine vodile kontinuirani napad na odbranu ljudskih prava, targetirajući mirne demonstrante, novinare, aktiviste, sistem pravosuđa i civilno društvo, pokušavajući da ućutkaju njihovo neslaganje, istaknuto je u godišnjem izveštaju nevladine organizacije Amnesti internešenel o stanju ljudskih prava u 154 države sveta. Kada je reč o Srbiji u izveštaju je, između ostalog, navedeno da je postignut zanemarljiv napredak u privođenju pravdi osumnjičenih za krivičnu odgovornost u vezi sa zločinima počinjenim u prošlosti, po međunarodnom pravu.

Ukazano je da policijski predstavnici nisu odgovarali zbog zlostavljanja građana.

“Medijske radnike i nevladine organizacije napadali su vladini i provladini mediji. Diskriminacija žena, Roma i drugih etničkih manjina, LGBTI osoba i socijalno ugroženih bila je široko rasprostranjena”, navedeno je u izveštaju Amnesti internešenela, a prenosi Glas Amerike.

Primećeno je i da je vladajuća Srpska napredna stranka ojačala svoju vlast bez, kako je ukazano, efektivne opozicije koja bi umanjila njenu dominaciju.

“Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom pod pokroviteljstvom EU i SAD zastao je nakon nastavka u junu 2021. Tenzije su oznažile u septembru kada je Kosovo nametnulo zabranu srpskih registarskih tablica”, piše u izveštaju Amnestija.

Gušenje nezavisnih i kritičkih glasova širom Evrope

U izveštaju se ističe da su u brojnim delovima Evrope nezavisni i kritički glasovi ugušeni – dok su branitelji ljudskih prava, nevladine organizacije, mediji i opozicioni lideri bili mete protivpravnog hapšenja i pritvaranja.

Vlasti u Poljskoj, Gruziji, Kirgistanu i Turskoj nastavile su, kako se ističe, sa narušavanjem nezavisnosti pravosuđa, slabeći važnu kontrolu izvršne vlasti.

U Rusiji, Belorusiji i nizu drugih zemalja vlasti su uvele razna ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, upozorava Amnesti internešenel.

Dodaje se i da su se novinari u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj suočili sa stotinama tužbi za klevetu, koje su često protiv njih podnosili političari, kao i da su Bugarska, Češka i Slovenija zadirali su u nezavisnost i pluralizam javnih radiodifuznih servisa.

„Turska je i dalje država u kojoj je pritvoren najveći broj novinara”, navedeno je u izveštaju Amnesti internešnela o ljudskim pravima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend