Društvo Projekti

Antonijević: Problem sa nedostatkom radne snage u pogonima novih investitora

FOTO: V.Milić
Ono čime se mi kao opština zaista možemo pohvaliti jeste ulaganje u oblast obrazovanja i zdravstva. Opremljenost škola na teritoriji opštine je na zavidnom nivou, mi se konstantno trudimo da svakim danom poboljšavamo opremljenost iste, kako bi naši mališani imali što bolji prostor za učenje i razvoj, navodi za Boom93 Mališa Antonijević predsednik opštine Malo Crniće.

Tokom ove godine posebna pažnja bila je posvećena rekonstrukciji i tekućem održavanju objekata za obrazovanje, kao i pomoćnih objekata. U saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima u planu je velika rekonstrukcija Osnovne škole ,,Milisav Nikolić“ u Boževcu.

Antonijević naglašava da je opština uvek na raspolaganju za bilo koji projekat, dodatnu pomoć, konsultaciju, odnosno za sve što je potrebno za kvalitetan razvoj najmlađih sugrađana.

„U budžetu opštine izdvojena su sredstva za stipendiranje studenata sa teritorije opštine i za narednu godinu, čime se nadamo da ćemo podstaći i ostale koji razmišljaju o visokom obrazovanju da u tom pravcu i nastave, a opštine će uvek biti tu da ih podrži. Opština Malo Crniće kako za osnovne akademske studije, stipendije daje i za master studije“.

Problem u oblasti zdravstva: Nedostatak lekara

 Iako opština više nema osnivačka prava nad Domom zdravlja, znatna sredstva su izdvojena za ovu ustanovu. Kako predsednik napominje, stanovništvo na teritoriji opštine je većinsko staračko stanovništvo, te je i značaj ulaganja u zdravstvo evidentan pored obezbeđivanja adekvatne zdravstvene zaštite.

„U okviru Doma zdravlja adaptirana je prostorija u kojoj će se koristiti novi pribavljeni rendgen aparat, za koje se nadamo da će profunkcionisati u narednom periodu čim se pribave sve potrebne dozvole za rad. Želimo da zdravstvo učinimo dostupnim svakom građaninu, da prostorije u kojima se rad odvija budu što adekvatnije i da se za rad koristi modernizovana oprema. Sva navedena sredstva omogućavaju lakši rad naših lekara i bolje pružanje usluga našim građanima“.

Kao bitan projekat za Dom zdravlja Malo Crniće izdvoja dogradnju istog, čime će se obezbediti nove prostorije za osoblje i konferencijska sala.

Međutim, problem sa kojim se Dom zdravlja suočava, a i sama opština jeste nedostatak stručnog kadra, naročito lekara, ali se u rukovodstvu opštine nadaju da će zajedničkim snagama doći do rešenja navedenog deficita i građanima prižiti što bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Došlo do pomaka oko zapošljavanja i samozapošljavanja

Opština svake godina izdvaja znatna sredstva kao znak dobre volje i pomoći privrednim subjektima, te je tako u 2021. godini realizovan program ,,Lokalnog ekonomskog razvoja“ sa ciljem davanja podsticaja privatnim preduzetnicima, privlačenjem investitora i podsticanja konkurentnosti. Navedeni program obuhvatao je sredstva iz budžeta opštine u ukupnom iznosu od 10.000.000 dinara. Opredeljena sredstva je dobilo 12 preduzetnika u ukupnom novčanom iznosu do 1.000.000 dinara, a dobitnici su navedena sredstva iskoristili za kupovinu opreme, čime se doprinelo proširenju postojećih kapaciteta proizvodnje i povećanju kvaliteta pruženih usluga.

Sa ciljem daljeg razvoja, opština je pristupila razvoju Programa lokalnog ekonomskog razvoja za period od 2022. – 2024. godine, kojim su predviđena sredstva u iznosu od 10.000.000 dinara na godišnjem nivou kao podrška svim privrednim subjektima koji žele da zajedno ekonomski jačaju opštinu.

„U pogonima fabrike testenina opština je uspela da dovede investitora, a takođe moramo naglasiti i širenje kapaciteta firme Policart. Navedeni pomaci su doprineli zapošljavanju ljudi sa teritorije naše opštine, te se u poslednje vreme možemo reći pre suočavamo sa deficitom radne snage, nego sa problemom nezaposlenosti. Mi ćemo se i u narednom periodu truditi da privučemo još investitora na teritoriju opštine, da finansijski podržimo naše privredne subjekte, kao i do sada, kao i da zapošljavamo što je veći mogući broj nezaposlenih lica. Akcenat će nam pre svega biti na privrednim subjektima sa teritorije naše opštine, koje smo prepoznali kao ključ razvoja male i nerazvijene opštine“, naveo je predsednik.

Projekat “Braničevo reporter – Malo Crniće”, a čiji je deo i ovaj tekst, podržava Opštinsko veće opštine Malo Crniće. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Ostale vesti iz ove kategorije

Kvalitet vazduha

Send this to a friend