Društvo

Apotekarska ustanova dodelila ugovor firmi i kupila automobil za skoro 35 hiljada evra

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Apotekarska ustanova Požarevac kupila je putnički automobil za nešto više od 4 miliona dinara bez PDV-a. Ugovor je zaključen sa firmom “Interauto” iz Čačka.

Ova firma je jedina koja je učestvovala na tenderu koji je za nabavku putničkog automobila raspisala Apotekarska ustanova Požarevac.

Automobil je kupljen za 4.044.700,00 dinara bez PDV-a, što je za oko 35 hiljada dinara manje od procenjene vrednosti nabavke (4.080,000,00 dinara)

Apotekarska ustanova je, između ostalog,  tražila da automobil bude crne metalik boje na dizel gorivo, sa aluminijumskim felnama, minimum 18 inča i da poseduje multifunkionalni kožni servo volan za radio, telefon  i DSG podesiv u dve ose, zatim centralno zaključavanje sa daljinskom komandom, trozonski klima uređaj, navigacioni sistem, uređaj za pranje farova, grejače prednjih sedišta, tonirana stakla, zadnju kameru za parkiranje, prednje i zadnje senzore za parkiranje, elektropodesive, sklopive i grejane spoljašnje retrovizore, prednji bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, vazdušni jastuk za kolena vozača, kao i senzor za kišu.

Nije navedeno kog su modela i marke kupljeni automobil.

Česte su javne nabavke na koje se javi samo jedan ponuđač. Boom 93 je ranije pisao da je prosečan broj prihvatljivih ponuda 1.54, što je daleko ispod proseka na republičkom nivou, gde se po javnoj nabavci prijavljuje više od 2.5 ponuđača. Pri tome je i republički prosek dosta niži u odnosu na neke zemlje iz okruženja, kao i na zemlje članice Evropske Unije. Više na LINKU.

Bitna stavka kod javnih nabavki je i njihova konkurentnost, jer veći broj ponuđača utiče na formiranje povoljnijih cena za odgovarajući kvalitet, što naručiocu pruža mogućnost da bolje raspolaže novcem građana.