Društvo

APR izdaje izvode i potvrde o stvarnim vlasnicima za potrebe poslovanja privrednih subjekata

Agencija za privredne register (APR) objavila je danas da je u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika trenutno upisano oko 140.000 obveznika, odnosno 85 odsto registrovanih subjekata, koji imaju zakonsku obavezu da elektronski evidentiraju podatke o svojim stvarnim vlasnicima.

Iz APR su podsetli da je, radi obezbedjivanja transparentnih podataka o stvarnim vlasnicima i olakšavanja poslovanja privrednim subjektima, omogućeno izdavanje izvoda i potvrda iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika u formi elektronskog dokumenta ili u papirnoj formi.

Izvod sadrži podatke o trenutnoj vlasničkoj strukturi registrovanog subjekta, a potvrda sadrži istorijske podatke o stvarnim vlasnicima registrovanog subjekta ili podatke o fizičkom licu, da li je upisano ili je bilo upisano u evidenciji kao stvarni vlasnik registrovanog subjekta, precizirali su iz APR.

„Agencija je korisnicima ove usluge omogućila izbor načina naručivanja, plaćanja i izdavanja dokumenta iz evidencije, u zavisnosti od potreba samog privrednog subjekta, zahteva nadležnog organa i drugih privrednih subjekata (banke), s kojima subjekt ulazi u poslovni odnos, zbog kojeg su podaci o vlasništvu i potrebni“, kazao je direktor APR Milan Lučić.

Lučić je istakao da je APR posvećen digitalizaciji svojih usluga i servisa, jer je to najefikasniji način sprovođenja administrativnih procedura, koji olakšava poslovanje i smanjuje troškove.

Elektronski zahtev za izdavanje izvoda i potvrde podnosi se preko portala APR, odnosno sistema za centralizovano prijavljivanje korisnika APR.

Popunjeni obrazac zahteva za izdavanje izvoda i potvrde iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika može se predati i lično na šalteru APR ili poslati poštom, navedeno je u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend