Društvo

APR: Najprofitabilniji Ziđin i MK grupa, najveći gubitaš – EPS

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je Ziđin majning doo Bor sa neto dobitkom od 34,36 milijardi dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg, saopštila je Agencija za privredne registre. Sledi MK grupa sa neto dobitkom u iznosu od 26,16 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan na godišnjem nivou. Kada je reč o gubitašima, prvo mesto „drži“  – Elektroprivreda Srbije.

Ovo javno preduzeće ujedno je i najveće privredno društvo u Srbiji, i tokom 2021. godine upisalo je gubitak od – 10,95 milijardi dinara.

Ziđin majning doo Bor ostvarila je visoku profitabilnost, kako ističe APR – obavljanjem primarne delatnosti, s obzirom da je društvo tokom 2021. godine započelo proizvodnju i prodaju koncentrata bakra (nakon delatnosti ispitivanja terena), što mu je omogućilo da realizuje poslovne prihode u čak 37 puta većem iznosu, koji su dostigli 55,07 milijardi dinara.

Drugoplasirano društvo prema neto dobitku je MK grupa Beograd.

Među prvih pet preduzeća po profitabilnosti i poslovnim prihodima je Ziđin koper iz Bora, sa neto profitom od 23,77 milijadi dinara, 2,8 puta većim na godišnjem nivou. Sledi HBIS grupa koja je povećala obim proizvodnje i više nego duplirala poslovne prihode, ostvarivši ih u visini od 130,58 milijardi dinara.

Na spisku je i NIS, koji je, kako se ističe – usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovao poslovne prihode veće za 67 odsto nego prethodne godine, u visini od 281,05 miljardi dinara.

APR navodi i uspešna privredna društva, koja su među vodećim prema poslovnim prihodima, uz visok neto dobitak i velike finansijske kapacitete. Na toj listi su Delez Srbija i Srbijagas.

Najveće privredno društvo i najveći gubitaš

Najveće privredno društvo u Srbiji je JP EPS Beograd, koji je vodeći prema poslovnim prihodima, raspolagao je najvrednijim finansijskim kapacitetima, ali je prvi i prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka. U 2021. godini ostvario je poslovne prihode od 319,68 milijardi dinara, koji su veći za 12,6 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i čine 2,2 odsto prihoda cele privrede. Istovremeno, usled poremećaja na svetskom tržištu energenata, kao i u proizvodnji električne energije u četvrtom kvartalu, poslovni rashodi su rasli znatno brže (26,5 odsto), što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od 10,95 milijardi dinara“, ističe APR.