Društvo

Aranžmani za Grčku i Tursku gotovo rasprodati: Do kraja avgusta teško naći slobodno mesto

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Grčka i Turska su ovog leta najpopularnije destinacije za građane Srbije, pa je već nedeljama gotovo nemoguće pronaći smeštaj ili mesto u avionu, a sve do pred kraj avgusta popunjeni su skoro svi kapaciteti u poznatim letovalištima u tim zemljama, kaže u razgovoru za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Sagovornik portala N1 navodi da procene na osnovu dosadašnjih pokazatelja i bukinga koje imaju agencije govore da će ovog leta u Grčkoj boraviti između 800.000 i 900.000 turista iz Srbije, a u toj projekciji su i individualni putnici, kojih se očekuje da bude između 150.000 i 200.000.

„Kad govorimo o masovnom turizmu, najviše građana Srbije boravi na severu Grčke, pre svega na Halkidikiju i u regiji Pijerija, u kojoj se nalaze Paralija, Leptokarija, Nei Pori. Prema nekim procenama, srpski turisti čine između 30 i 45 odsto od ukupnog broja turista u te dve regije. Građani Srbije u najvećem broju odsedaju u privatnom smeštaju, dok onih koji letuju u hotelima ima mnogo manje i oni čine svega desetak odsto u odnosu na ukupan broj gostiju iz Srbije“, objašnjava Seničić.

Prema njegovim rečima, znatan broj putnika iz Srbije vuče i regija Jonskog mora, počev od Sivote na severu te regijer, preko Lefkade, Parge i Kefalonije, pa do Krfa.

„Iz godine u godinu se povećava broj naših turista u tom delu Grčke i tu možemo da računamo na oko 100.000 ljudi iz Srbije. U toj regiji je i Zakintos, nekad vrlo popularna destinacija, koja se poslednjih godina zbog silnih problema veoma malo traži. Posećena je regija koja obuhvata ostrva Skijatos i Siros, a ne treba zaboraviti i Tasos na severu Grčke. Naših građana ima i na Peloponezu i u okolini Atine, ali su to znatno manje brojke. Slično je i sa daljim ostrvima gde imamo čarter letove, a to su Krit, Rodos, Samos, koja u sezoni poseti između pet i deset hiljada ljudi“, ističe Seničić.

Veoma tražena je i Turska, iako je Srbija, kako kaže, malo tržište kad je reč o toj zemlji jer su njihovi turistički kapaciteti ogromni.

„U letnjoj sezoni iz godine u godinu beležimo porast interesovanja za severnom delu obalu kao što su Sarimsakli i Kušadasi, gde imamo mogućnost da relativno brzo stignemo i autobusom. Dakle, ne putuje se 24 sata, može da se stigne za 15-16 sati do tamo. Te destinacije nekada su zbog blizine bile namenjene tržištima u Sandžaku, Severnoj Makedoniji i južnoj Srbiji, a poslednjih godina trend odlaska u taj deo Turske proširio se i na centralnu i severnu Srbiju“, napominje Seničić.

Dodaje da trenutno mesta više nema u Kušadasiju i Sarimsakliju, svi kapaciteti su popunjeni.

Više informacija možete pročitati OVDE.