Društvo Svet

Austrija gubi kontrolu nad koronavirusom, kompletno zatvaranje od utorka

Od utorka, Austrija se vraća na mere koje su bile na snazi od početka marta do sredine aprila. Zatvaraju se škole, sve trgovine osim onih neophodnih za život, ograničenja izlaska iz kuće važe 24 sata a ne samo od osam uveče do šest ujutru. Zatvaranje, koje će biti na snazi do 6. decembra, potvrdio je i kancelar Sebastijan Kurc.
corona virus ograda maske ljudi
corona virus

Zabrana izlaska na ulicu nije, naravno, totalna, ali je svejedno vrlo oštra. Građanima je dozvoljen izlazak iz stana po četiri osnove: odlazak na posao, kupovina namirnica za život i medikamenata, poseta/pomoć članu porodice i sportska šetnja na otvorenom, ali isključivo sam ili sa članom zajedničkog domaćinstva. U crkvama neće biti javne službe za vernike.

Od prodavnica ostaju otvorene samo one za prehranu, drogerije (kozmetika, sanitarne potrepštine), apoteke i trafike. Od uslužnih će raditi banke i pošte. Kozmetičari, frizeri i ostale uslužne delatnosti tog tipa se zatvaraju.

Najnovije mere važiće od utorka, 17. novembra, do 6. decembra, sa mogućnošću produženja.

Uvođenje strogih mera potvrdio je i austrijski kancelar Sebastijan Kurc na današnjoj konferenciji za medije.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober naveo je da su nove mere poslednja šansa za sprečavanje kolapsa zdravstvenog sistema.

„Ako one ne uspeju, dolazi trijaža, gde će doktori na licu mesta odlučivati kome će pomoci, kome ne“, kazao je Anšober.

Sve ostale mere uvedene ranije 2. novembra ostaju na snazi. Nošenje maske i čuvanje distance, kao prvo. Restorani ostaju zatvoreni, osim za narudžbe koje se nose kući.

Hoteli su takođe zatvoreni, s tim da ima naznaka da bi mogli da „uskoče“ kao prostor za vanredne situacije. Na primer, organizovanje malih grupa za decu, čiji roditelji moraju da fizički idu na posao, ili preuzimanje uloge stacionara za osobe u karantinu.

Mere od 2. novembra nisu donele očekivano olakšanje, naprotiv. Broj zaraženih i obolelih raste eksponencijalno, samo u prošli petak bilo je gotovo 10.000 novih slučajeva.

Trenutno se u bolnicama nalazi nešto manje od 4.000 obolelih od kovida, od toga 550 na odeljenjima za intenzivnu medicinu.

Takozvani contact-tracing, uspostavljanje lanca zaraze u pojedinim klasterima nije napušten, ali u masi novih slučajeva daje minimalne rezultate.

Dramatično raste i procenat pozitivnih u broju ukupnih testova. Prevedeno na jezik svakodnevice – Austrija gubi kontrolu nad širenjem koronavirusa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend