Društvo

Bageri krstare ulicama dok se građani pitaju šta se kopa po gradu

Dalmatinska ulica
Foto/T.S. Dalmatinska ulica radovi
Na više lokacija u gradu u toku su infrastrukturni radovi, ulice su raskopane, bageri, kamioni  i druga teška mehanizacija su svuda što dodatno usporava saobraćaj i pravi nervozu vozačima.

Građani su neobavešteni o radovima  koji se izvode, a nema ni tabli sa natpisom ko je izvođač, investitor, ni koliko radovi traju. Boom 93 je obišao neke od lokacija na kojima se radovi izvode, a odgovor na pitanje šta se kopa po gradu i zašto nema najavljenih radova, potražili smo od nadležnih iz gradske uprave.

Niko nije baš srećan kada mu prekopavaju ulicu, a posebno kada se to radi bez najave. Probudite se, a ispred kapije ili prozora bager i gomila druge mehanizacije i radnika koji nešto užurbano rade dok vi ne znate o čemu je reč. Građani Požarevca se poslednjih meseci suočavaju sa tom slikom u skoro svakom delu grada. Pored toga što vam niko nije najavio da će da vam kopa ispred kuće, nastaju i dodatni problemi – kreću muke sa parkiranjem i dolazi do zagušenja saobraćaja po gradu.

Ratarska nastavak radova
Foto/T.S. Ratarska nastavak radova

Povremeno neko od sugrađana zastane i pita radnike šta se to radi,  ali većina izvođača radova su preduzeća koja nisu iz Požarevca, a sami radnici često i ne znaju šta je sve u planu, oni odrade svoj deo posla i idu dalje na novu lokaciju.

Po rečima Vladimira Petrovića, člana Gradskog veća za urbanizam, radovi u Dalmatinskoj i Ratarskoj ulici su poslednji veliki radovi u ovoj godini zbog kojih je u pojedinim ulicama izmenjen i režim saobraćaja, a od sledeće godine će praksa izvođenja radova biti drugačija.

Ratarska bager
Foto/T.S. Ratarska bageri rekonstrukcija ulice

Od sledeće godine ćemo sve velike infrastrukturne  radove u gradu najavljivati bar nedelju dana ranije, posebno na tim važnim deonicama koje prave veliku gužvu u saobraćaju. Ove godine nažalost to nije bila praksa, pa je i opravdano što se građani pitaju šta se kopa po našem gradu. Ovo je prilika da najavim i radove u Nemanjinoj ulici prekoputa vrtića „Pčelica“. To je prometna ulica, može doći do zagušenja saobraćaja, a tu je i vrtić, pa vozači moraju biti posebno oprezni. U narednom periodu izvodiće se radovi na rekonstrukciji trotoara sa desne strane ulice, pa ovom prilikom apelujemo na vozače i sve druge učesnike u saobraćaju za strpljenje i opreznu vožnju.“- kaže Petrović.

foto/ T.S.Nemanjina ulica trotorar

U Dalmatinskoj ulici su nakon radova na zameni azbestnog cevovoda kolovoz i trotoari u jako lošem stanju, a u toku su radovi  za kompletnu rekonstrukciju trotoara i kolovoza u ovoj ulici. Pre dva dana skinut je potpuno stari sloj asfalta i sada se radi priprema za postavljanje novog. Radovi se parcijalno izvode od avgusta meseca, a završetak je planiran za novembar.

Dalmatinska
Foto/T.S.Dalmatinska nastavak radova priprema za sanaciju kolovoza

Petrović napominje da je Ratarska ulica takođe jedna od važnih i frekventnih saobraćajnica u gradu i da se radovi u ovoj ulici izvode u više etapa.

Mehanizacija je na terenu, a planirana je rekonstrukcija uličnog kolovoza i trotoara, kao i izgradnja biciklističke staze. Radovi u ovoj godini planiraju se do raskrsnice sa Golubačkom ulicom, a ako vremenski uslovi budu dozvoljavali radovi se nastavljaju do račvanja sa starim železničkim kolosekom.” – istakao je on.

U Šumadijskoj ulici pre dva dana su završeni  radovi u okviru redovnog održavanja ulica i trotoara. Urađena je  rekonstrukcija dotrajalih trotoara  sa leve i desne strane u delu ulice od Doma penzionera do Mesne zajednice Vasa Pelagić, a izvođač radova je PZP.

Šumadijska trotoar
Foto/T.S. Šumadijska sanacija trotoara

U okviru redovnog održavanja ulica u planu su radovi u još nekoliko ulica  tokom oktobra u naselju Busije, a pre nekoliko dana završena je i rekonstrukcija trotoara u ulici Lole Ribara u delu kod Medicinske škole. Planirana je i sanacija trotoara u ulici Bože Dimitrijevića, leva strana od kružnog toka do ulice Nemanje Tomić.

Foto/T.S Bože Dimitrijevića u palnu rekonstrukcija trotoara

Građane, a posebno ekološke aktiviste  je zabrinula i rekonstrukcija Sunčanog parka kod Doma kulture. Tada je brojna mehanizacija bila na terenu i izvršena seča jednog dela stabala koji su projektom predviđeni da se uklone i zamene novim sadnicama. O ovom projektu takođe javnost nije dovoljno bila obaveštena, pa je izazvao brojne reakcije građana, posebno zbog seče velikog broja stabala.

Foto/ rekonstrukcija Sunčanog parka

Širenje optičke mreže

Pored ovih radova koje izvodi Grad, radi se i na širenju optičke mreže koju radi Telekom Srbija. Telekom širi optičku mrežu po celoj Srbiji, ali građani Požarevca ni o ovome nisu bili obavešteni te su se posebno pitali zašto se kopa tek postavljen trotoar ili se cepa asfalt u delu ulice u kojoj nema rupa.

Foto/T.S Nemanjina širenje optičke mreže

Radovi se izvode u etapama i radiće se najverovatnije do kraja novembra. Od polovine oktobra planirani su radovi u Jugovićevoj, Draže Markovića, Triše Kaclerovića, zatim u ulici Stari korzo, ugao Voje Dulića i Njegoševe u dužini od 40 metara, zatim u Drinskoj, Jovana Šerbanovića, kod Doma omladine, u Nemanjinoj, Lenjinovoj i ulici Gradsko sokače.

U drugoj polovini oktobra planirani su sledeći radovi: na levoj strani ulice Veljka Dugoševića  od broja 1 do broja 23, na Trgu Oslobođenja od broja 2 do broja 10, u ulici Voje Dulića, Tržni centar Barili, Tabačka čaršij i deo Jovana Šerbanovića kod Politehničke škole.

Ne znamo da li će u budućnosti saradnja lokalne samouprave sa medijima biti na nekom višem nivou gde će građani  moći da budu na vreme i transparentno obavešteni o tome šta se u gradu dešava, ali  Boom93 će i dalje  izveštavati građane o svim važnim temama.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • radovi se izvode na crno jer nigde nema table o izvođenju radova gde piše na njoj sve što bi trebalo da piše,ovo samo u Požarevcu ima

    • Koliko znam, kada je u pitanju rekonstrukcija, nisu obavezni da postave tablu, samo ako je u pitanju izgradnja. Tako da oni to debelo koriste i na taj način sakrivaju podatke o samom poslu, do kojih je onda mnogo teže doći, na primer po kom projektu se izvode radovi. Onda mogu lakše da muljaju i menjaju projekat, ili čak da rade uprkos projektu. Nadzor bi tu trebalo (koji je inače debelo plaćen za svoj posao) da ima ulogu zaštitnika građana, ali oni veoma lako potpisuju sve i svašta, gledajući pri tome više u nebo nego u radove…

%d bloggers like this:
Send this to a friend