Društvo Ekonomija

Bajatović: Od 1. jula priključak na gas 780 evra

Planirana akcija priključivanja domaćinstava u Srbiji na gasnu mrežu, po jedistvenoj, nižoj ceni od 780 evra po priključku, mogla bi početi 1. jula, najavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i ponovio da gas za domaćinstva neće poskupeti do kraja godine.
Marko Veljković/Boom93/Arhivska fotografija

Bajatović je na konferenciji za novinare najavio da će priljučivanje domaćinstava na gasovod moći da se plati u 36 rata, bez sredstava obezbedjenja, jer će rizik preuzeti Srbijagas.

On je objasnio da je preduslov za početak akcije jeftinijeg priključivanja na gasovod, koji sada domaćinstvo u proseku košta oko 950 evra, izmena odredbi Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, kojom bi se lokalne samouprave odrekle taksi za pruključenje gasa, a koje trenutno iznose od 400 do 1.200 evra.

Domaćinstva zainteresovana za uvodjenje priključka, kako je kazao, sama će rešavati unutrašnje instalacija, a Srbijagas će sklapanjem ugovora sa nekoliko firmi omogućiti da taj posao završe najpovoljnije moguće.

Dodao je i da će na teritorijama, na kojima je u toku izgradnja gasne distributivne mreže, domaćinstva koja sklope ugovor o priključku, moći da dobiju dodatni popust od 20 odsto.

Prema podacima Srbijagasa, u toku 88 projekata gasifikacije u Srbiji, da je ugovorena izgradnja više od 17.000 kilometara distributivne mreže, a da se stvaraju uslovi za priključivanje više od 128.000 domaćinstava, sa mogućnošću daljeg povećanja do 500.000 priključaka.

Na pitanje novinara da li očekuje da će ostati na mestu direktora Srbijagasa i nakon predstojećih izbora, Bajatović je kazao da je to pitanje za Vladu Srbije.

„Razmišljao sam o Ujedinjenim nacijama. Kada je mogao Vuk Jeremić mogu i ja“, rekao je Bajatović u šali.

Naveo je da ne zna da li će ostati na mestu direktora Srbijagasa, da je to stvar Vlade Srbije, ističući da je Srbijagas pokazao rezultate i da će se videti kako će se oni oceniti posle izbora.

Istakao je i da u Srbijagasu nijedan član menadžmenta nije u partiji i da u poslu nema mesta za politiku.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend