Društvo Kultura

Bambilend i drugi filmovi Danila Stanimirovića

U Centru za kulturu Požarevac održaće se retrospektiva studentskih filmova Danila Stanimirovića.

Skoro svi filmovi su snimani u Požarevcu i direktno su vezani za rodni grad autora. Zbog toga je i ovo filmsko veče posvećeno gradu Požarevcu.

Bambilend je visoko nagrađivani kratkometražni film koji je svoju svetsku premijeru imao u čuvenom bioskopu Anthology Film Archives u Njujorku i nakon toga bio prikazivan na preko 70 festivala širom sveta i osvojio brojne nagrade. Govori o Strahinji, mladom glumcu koji radi kao klovn na dečijim rođendanima. Ne bi li povratio sećanje na detinjstvo koje je proveo u Bambilendu, Strahinja dolazi u svoj rodni grad.

Barili je prvi dokumentarni film autora, koji govori o čuvenom požarevačkom horu Barili, portretišući istovremeno njegov dom zgradu Načelstva u Požarevcu. Premijeru je imao na festivalu dokumentarnog film Slobodna Zona.

Crveno je prvi igrani film Danila Stanimirovića koji je osvojio brojne nagrade na mnogim festivalima srednjoškolskog filma u regionu. Govori o odrastanju u Požarevcu u tinejdžerskom periodu.

Seobe su nastale u produkciji DokuFesta iz Prizrena gde su imale i svetsku premijeru, a zatim su prikazivane na mnogobrojnim festivalima na Balkanu. Seobe portretišu selo Sirakovo u blizini Požarevca i govore o stalnom fenomenu selidbi koje su vezane za ovaj kraj.

Prokop je jedini film koji nije direktno vezan za Požarevac. Ali se ovaj film ekskluzivno prikazuje odmah nakon premijere koju je imao na nedavno završenom Beldocs festivalu.

Danilo Stanimirović je mladi filmejker iz Požarevca. Njegov kratki dokumentarni film SEOBE 2017. godine producirao je i premijerno prikazao DokuFest iz Prizrena nakon čega je prikazan na festivalima širom Balkana. Sledeće godine je pobedio takmičenjima EU Film Contest i EU Film Challenge, što ga je odvelo na Kanski i Venecijanski Filmski Festival. Takođe 2018. je osvojio nagradu za najbolji Pič na Four River Film Festivalu za svoj kratki projekat Bambiland, koji je premijeru imao 2019. godine u Anthology Film Archives bioskopu u Njujorku, nakon čega je prikazan na više od sedamdeset festivala širom sveta i osvojio brojne nagrade.

Od 2021. godine je alumni Sarajevo Talents Campus-a.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend