Društvo

Banjac: Dnevno do 10 pregleda mamografom-Povećan broj obolelih od raka dojke

Foto/ T.S. dr Slađana Banjac načelnica službe radiologije
Po rečima načelnice službe radiologije i ultrazvučne dijagnotike, dr Slađane Banjac, specijaliste radiologije i koordinatora za skrining raka dojke povećan je broj žena obolelih od raka dojke. Služba rendgen dijagnostike radi skrining karcinoma dojke, ali pored toga radi i dijagnostiku kod žena koje su napipale neku promenu ili imaju porodičnu anamnezu ili je ultrazvučno otkrivena promena sumnjiva na karcinom,

Dnevno se na mamografu u Domu zdravlja obavi oko 10 pregleda. Banjac potvrđuje da je povećan broj raka dojke.

Ukoliko je nešto sumnjivo, dolazi super vizor iz Smedereva i radi superviziju i rešava šta dalje, a za dijagnostičke mamografije dolaze kod nas i rezultati se odmah izdaju, eventualno dan kasnije, navodi Banjac i dodaje da je povećan  broj maligniteta i u mlađoj i u starijoj populaciji žena“

Banjac ističe da je i u vreme kovid pandemije rađena mamografija, osim za vreme vanrednog stanja, što je oko mesec i po dana. „Mi smo sve vreme radili mamografiju i za vreme kovida. Jedini prekid u radu, po odluci Ministarstva zdravlja, imali smo za vreme vanrednog stanja, mesec i po dana, ali posle smo nastavili i do danas radimo i kovid i zelenu zonu, ističe Banjac.

Žene se sa ginekologije upućuju na skrining ili dijagnostiku, u zavisnosti od godišta.  Mamografija je organizovan ili nasumični pregled za žene od 50 do 69 godina, i radi se svake druge godine.

Dijagnostička mamografija se radi ukoliko se napipa neka promena, čvorić, eventualno pre 50. se radi ukoliko je pozitivna porodična  anamneza pa se uradi jedna inicijalna mamografija pre 50. godine. Mamografija se kod mlađih žena radi jedino ako ultrazvuk otkrije neku promenu    . Osim toga, sve vreme su radili in a dijagnostici in a mamografiji.

Dom Zdravlja Požarevac od januara 2016. radi organizovani skrining raka dojke za žene starosti od 50 do 69 god čiji ukupan broj na teritoriji Požarevca i Kostolca iznosi 11 256 žena. Služba za zdravstvenu zaštitu žena vrši organizovano pozivanje žena i zakazivanje mamografskih pregleda, za izdavanje rezultata kao i za svu dalju proceduru u smislu dijagnostike, lečenje i sprovođenja terapije.Služba rendgen dijagnostike radi skrining karcinoma dojke ali pored toga radi i dijagnostiku kod žena koje su napipale neku promenu ili imaju porodičnu anamnezu ili je ultrazvučno otkrivena promena sumnjiva na karcinom. Ova služba takođe pokriva i sve ostale preglede koji su vezani za službu radiologije i ultrazvučne dijagnostike.

Podsećamo, mamografija je rendgensko snimanje dojki. Dobijen snimak je mamogram. To je najsenzitivnija dijagnostička metoda za rano otkrivanje karcinoma dojke. Mamografijom se može uočiti tumor dok je u početnom, preinvazivnom stadijumu, milimetarske veličine i ne može se napipati.

Svake godine u Srbiji oboli 5.000 žena od karcinoma dojke, a 1.600 umre. Srbija je na 18. mestu u Evropi po oboljevanju, a druga po smrtnosti žena, upozoravaju iz udruženja “Žena uz ženu”. Preporuka je da se skrining radi kod žena od 45. godine života, mada je sve više i mlađih žena koje oboljevanju od ove bolesti. U toku je razmatranje da se ta granica pomeri da se testiraju i žene u ranijoj starosnoj dobi.

U znak podrške ženama koje se bore protiv raka dojke Jelena Mašić Stepanović podelila je svoju priču o tome kako se suočila sa dijagnozom koju su joj lekari saopštili.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend