Društvo

Bazeni, Srebrno jezero, Topoljar, Zatonje, Ždrelo: Kakvog je kvaliteta voda u kojoj se kupamo?

Silver Lake Jezero VG
Boom 93/ Srebrno jezero Aqua park
Sezona kupanja na bazenima i kupalištima u Požarevcu i okolini je počela, a tropske temperature koje su najavljene narednih dana pozivaju građane da rashlađenje nađu na nekom od kupališta i bazena u Požarevcu.

Boom93 je proveravao ko kontroliše kvalitet vode na kupalištima i bazenima u gradu i kakvog je kvaliteta ista u kojoj se Požarevljani kupaju tokom leta.

Teodora Đurić, načelnica higijene u Zavodu za javno zdravlje u izjavi za Boom93 kaže da gradski Zavod za javno zdravlje kontroliše vodu na bazenima i nekoliko kupališta u gradu i okolini na osnovu zahteva i potpisanih ugovora.

Kako je precizirala, voda za kupanje  u svim uzorcima u svim ispitivanim bazenima bila je ispravna, dok je na početku ovogodišnje sezone kupanja voda na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta i voda na kupalištu Topoljar kod Кostolca bila mikrobiološki ispravna.

“U gradu je tokom juna kontrolisan kvalitet bazenske vode u gradskom bazenu (veliki i mali) i na bazenu u Zabeli. U Braničevskom okrugu do sada su kontrolisali kvalitet bazenske vode na bazenima u Ždrelu kod Petrovca, 2 zatvorena bazena Silver Lake u hotelu na Srebrnom Jezeru i Bazen Brvnara Antika na Srebrnom jezeru. Dinamika uzorkovanja je jednom nedeljno. Za otvorene bazene u akvaparku Silver Lake, bazen u Golupcu i bazen u Šapinu analize bazenske vode biće gotove sledeće nedelje”, navedeno je u izveštaju Zavoda za javno zdravlje.

Što se kupališta tiče ZZJZ Požarevac kontrolisao je vodu na Srebrnom jezeru, na 3 plaže, Gradištanska, Požarevačka i Zatonjska i kupalište Topoljar kraj Кostolca. Dinamika uzorkovanja na Srebrnom jezeru je na 15 dana, a u Кostolcu jednom nedeljno.

Kako iz Zavoda navode, voda sa tzv. kupališta bageri kraj Požarevca se ne kontroliše zato što se ne zna vlasnik tih kupališta i zato što već duži niz godina ZZJZ Požarevac nije stigao zahtev ili ugovor za kontrolu tih kupališta.

“Vode za kupanje iz reka su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju”, stoji u izveštaju.

Preporuke kupačima

Preporuke kupačima su pridržavanje osnovnih sanitarno higijenskih mera, izbegavati kupanje ako je osoba prehlađena, ima crevne tegobe, ako je kupač mnogo gladan, neposredno nakon obilnog obroka, ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika i ako ima neke gnojne promene na koži. Bitno je da je ulazak u vodu postepen.

Za kupače na bazenima obavezno je tuširanje i prolazak kroz dezinfekciono sredstvo tzv. dezo barijeru pre ulaska u bazen, a za kupače na kupalištima na rekama i jezerima obavezno je tuširanje nakon kupanja.

Osnovna preporuka kupačima je da rashlađenje u toplim letnjim danim potraže u bazenima i kupalištima koji su konrtolisali kvalitet vode za kupanje i koji imaju ispravnu vodu.

Preporuke vlasnicima bazena

Preporuke vlasnicima bazena su da vodu u bazenima redovno čiste, hlorišu i da održavaju vrednost rezidualnog hlora u sladu sa Pavilnikom. Često je voda iz dečijih bazena više zagađena od vode u velikim bazenima, zbog uzrasta kupača. Dečiji bazeni se preventivno pune svakog dana vodovodskom vodom i voda se ispušta u kanalizaciju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend