Društvo

Bekić: Sledeće nedelje možemo očekivati 4.000 novoobolelih

Foto: Youtube/RTS/Printscreen
Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou, navodi za RTS član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac profesor Zoran Bekić.

Zoran Bekić, je naveo da se povećava broj obolelih na dnevnom nivou, kako među odraslim tako i među decom.

„Brojevi su ponovo počeli da rastu toga smo svi svesni. Počtkom juna smo imali 300 inficiranih pacijenata dnevno, a sada je taj broj negde oko 2.500 i više. Svake nedelje se uveća broj zaraženih pacijenata za 50 odsto. Nije kao što je bilo u januaru kada smo imali između 500 i 600 novoobolelih, ali rastu brojevi inficiranih, rastu brojevi inficirane dece. U junu smo imali jedno do dvoje dece nedeljno, sada imamo otprilike dvoje ili troje dnevno, u petak je bilo četvoro dece“, navodi Bekić.

Dakle, dodaje on, to su brojevi koje možemo očekivati po svim trendovima da će sigurno da rastu u narednom periodu.

„Sada imamo oko 200 hospitalizovanih pacijenata, ali svaki dan postoji povećan broj prijema u odnosu na otpuste. Ako pogledamo takav trend sigurno je da ćemo u narednih nekoliko nedelja možda doći i do četvorocifrenih brojeva za hospitalizovane pacijente. Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou“, ocenjuje Bekić.

Ukazuje da će se kako dani prolaze povećavati broj obolelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posledica kovida-19.

„Tokom leta i jeseni mogu očekivati da će ti brojevi samo da rastu. Kako rastu brojevi hospitalizovanih pacijenata, naravno da imamo uvek ugrožene pacijente koji su tada u težem stanju i sigurno će rasti broj preminulih osoba“, navodi gost Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da je već sada raste pritisak na kovid sistem u Srbiju.

„Na primer u Domu zdravlja Savski venac odakle ja dolazim gde smo zbog toga i pojačali broj ekipa, kovid ambulanti. U junu smo imali 30 ili 40 pacijenata dnevno sada ih imamo 150“, ukazuje Bekić.

Najčešće se, ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika zaražava radno sposobno stanovništvo i mladi.

„Oni su najviše u kontaktima, najmanje su imunizovani i oni su ciljna grupa kod kojih se najviše vidi taj procenata zaražavanja, mada on postoji u svim starosnim grupama“, kaže Bekić.

Govoreći o simptomima navodi da su to – povišena temperatura, bol u grlu, kostima, mišićima, kašalj.

„Ali možemo da kažemo da se poslednjih dana viđamo nešto teže kliničke slike sa povišenom telesnom temperaturom“, ističe Bekić.

Ukazuje da smo došli do sedmog talasa korone.

„Mislim da smo stekli jedno iskustvo i znamo šta nas čeka u budućem periodu. Ali, moramo poći od sebe i pokazati pre svega liččnu odgovornost i prema sebi i prema svojim najbližima“, zaključio je Bekić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend