Društvo

“Beko” ograđen trakom, zaštitna ograda podignuta. Da li je to dovoljno?

Foto: M.V.
Zaštitna ograda prodavnice Beko na Starom korzou,  koja je početkom nedelje u prepodnevnim časovima pala, vraćena je na mesto. Prostor oko objekta je ograđen trakom i nije moguće tuda prolaziti. Na ogradu su postavljene drvene letve.

Na prostoru nekadašnje prodavnice tekstila „Beko“ zaštitna ograda se srušila po drugi put.  Trenutno je vraćena ograda i postavljena je traka za zabranu prolaza. Zakucane su drvene letve koje spajaju delove ograde.

Napuštene lokacije često su opasne, posebno kada je reč o objektima ili njihovim ostacima. Iako je prilaz objekta “Beko” bio obezbeđen i zaštićen ogradom, došlo je do urušavanja, te je postojala mogućnost povrede prolaznika,

Baner Boom93 Android aplikacija

Grad je postavio ogradu, jer je lokal u samom centru grada u pešačkoj zoni, ali ne može da preduzima nikakve mere, niti ulaganja, jer ti objekti pripadaju fizičkim licima, među kojima se vodi sudski spor.

Jedino što Grad može učiniti je da objekat ogradi i zaštiti zbog sigurnosti gradjana. To je za Boom 93 ranije rekla rukovodilac za imovinsko pravne odnose, Dragana Živanović.

Inače, objekat “Beko” prvi put se urušio kada je bio u procesu restitucije. Grad nad njime nema nikakve ingerencije, pa nije izvesno koliko će dugo još ovaj urušeni objekat u najstrožem centru grada u pešačkoj zoni biti u ovakvom stanju.

Procena je da u Srbiji ima do 50.000 napuštenih stambenih i poslovnih zgrada. One tako stoje iz različitih razloga, između ostalog,  zbog spornog vlasništva, restitucije ili nebrige naslednika.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Sanja Lisac

Sanja Lisac

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • „Grad nema indirencije nad objektom“ ? Deset godina se zgrada raspada pred očima države i niko ništa ne preduzima. Nisam pravnik ali svakako postoji neki mehanizam da se vlasnici nateraju na komunalnu disciplinu. Vlasnici se znaju, spor još traje i trajaće u nedogled . Parcela od 57 kvadrata od toga 12 kvadrata u vlasništvu DINEX a je nepremostiv problem za grad. Sramota…

  • Možda ne može ništa da se uradi u vezi samog objekta, ali ovo blato na trotoaru je svakako u nadležnosti grada…

%d bloggers like this:
Send this to a friend