Društvo

Beograd jutros deveti u svetu po zagađenosti vazduha

Pixabay/Ilustracija
Beograd je jutros deveti u svetu po stepenu zagađenosti vazduha, sa indeksom zagađenja 164, koji je ocenjen kao nezdrav.

Prema podacima sajta iqair.com jutros od 9.00, posle Beograda u regionu je najzagađeniji glavni grad Severne Makedonije Skoplje, koje je na 13. mestu. Međutim, u 9.50 zagađenje u Beogradu je opalo, i nalazio se na 11. mestu ove liste.

Najveći uzročnik zagađenja u Beogradu su čestice PM2.5 čija je koncentracija 16 puta veća od godišnjih vrednosti prema vodiču Svetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima sajta Beoeko, vazduh na terotoriji Beogradu ocenjen je kao zagadjen, a na području Lazarevca, Zemuna i Banovog Brda kao jako zagadjen, takođe sa najvećom koncentracijom čestica PM2.5.

Nivo PM2.5 čestica u Lazarevcu je 202, dok su nešto niže vrednosti od 123 i 167 zabeležene u Zemunu i na Banovom Brdu.

Vazduh se može oceniti kao dobar kada nivo PM2.5 čestica ne prelazi 30, a kada je njihov nivo do 55 ocenjuje se kao prihvatljiv, navodi Beoeko.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend