Društvo

Berišić: Definitivno smo otrovani od strane deponije “Jeremijino polje”

Foto: Boom93/M. Veljković
Načelnik odeljenja za sanitarnu hemiju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Zoran Pavlović rekao je za Boom 93 da nije bilo prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu u trenutku požara na deponiji “Jeremijino polje”.

Pavlović kaže da prema rezultatima merenja ambijentalnog vazduha nema prekoračenja PM čestica, metana i benzo-pirena, sumpor-dioksida, azotovih oksida i čađi.

Požar na Jeremijinom polju izbio je 9. septembra u popodnevnim satima.

Merenje vazduha na zagađujuće čestice u toku požara na deponiji „Jeremijino polje“, Zavod za javno zdravlje radio je po nalogu gradskog Štaba za vanredne situacije. Merenje je rađeno nakon 24 sata od nastanka požara, na lokaciji portirnice Opšte bolnice u Požarevcu. Merenje se vršilo tri dana.

Pavlović je rekao da bi možda rezultati bili drugačiji da se merilo na više mesta, ali da govori hipotetički.

Ekološko društvo “Sova” kaže da zavod za javno zdravlje meri zagadjenost vazduha kao srednju vrednost kroz 24h i na osnovu celog dana procenjuje da li je bilo zagadjenja ili ne.

Mi smatramo da sve što udahnemo takvog tipa je zagadjenje pa makar trajalo i sat vremena. I na našim senzorima uvidjamo da kroz 24 časovno merenje nismo zagadjeni, ali kroz merenje kroz jedan sat, uvidjamo da smo itekako bili pogodjeni zagadjenjem koje je došlo sa deponije.”, navodi Ana Berišić iz “Sove” i dodaje da je grad osetio samo delić atmosfere dima, jer je vetar u jednom trenutku promenio svoj pravac, dok je Zabela bila pod konstantnim dimom i nije moglo da se diše.

privatna arhiva

Berišić je kaže i da je centar Požarevca osetio delić tog žarenja u grlu 11. septembra i s obzirom kakav je to intenzitet bio, nije bilo nimalo prijatno.

„Ovo nisu u pitanju samo PM čestice, sumpor dioksid i azotovi oksidi, već i dioksini i furani. Definitvno smo otrovani od strane deponije “Jeremijino polje” po drugi put za dva meseca. Inače, ukupno 7 ogromnih požara smo imali samo za 2 meseca i požare za koje mi znamo.“

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend