Društvo

Besplatna HPV vakcina za uzrast od 9 do 19 godina

Foto: Pixabay/ilustracija
Država uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, prenosi RTS.

Država o svom trošku uvodi vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić za Tanjug.

Škodrić je za Tanjug istakla da se uvođenjem te vakcine o trošku RFZO-a dobija značajna preventiva, odnosno sprečava se razvoj karcinoma materice i penisa kod dece koja budu primile vakcinu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje, Ana Jovanović rekla je ranije za Boom 93 da je pre dve godine Ministarstvo zdravlja preko Svetske zdravstvene organizacije organizovalo besplatnu vakcinaciju. S obzirom na to da je  u vrhu po smrtnosti od raka grlića materice u Srbiji, a virus HPV je njegov glavni uzročnik,Braničevski je ušao u projekat Ministarstva i tada je dato oko 200 vakcina.

„Projekat je trajao godinu dana, a roditelji koji su bili zainteresovani vodili su dete u školski dispanzer na vakcinaciju protiv HPV virusa.  Obezbeđene su sve doze. Vakcinisana su deca uzrasta od 12 do 26 godina.“

Jovanović smatra da je tada kampanja na poziv na vakcinaciju bila dobra, organizovana su predavanja, gostovanja u emisijama u kojima se pričalo o značaju vakcina protiv HPV-a.  Međutim, interesovanje nije bilo veliko. Jedna količina besplatnih vakcina je ostala neutrošena, te su vraćene Batutu.

Humani papiloma virus široko je rasprostranjen među mladom populacijom, a postoji više od 130 vrsta ovog virusa. Obično se aktivira kada dođe do pada imunog sistema osobe, a može u “spavanju” provesti i nekoliko godina.

Humani papiloma virus jedan je od najčešćih uzročnika raka grlića materica, koji svake godine odnese živote najmanje 500 žena. Ako je vakcina u redovnoj i obaveznoj primeni u svetu više od 10 godina, Srbija je uspela da sprovede samo pilot-projekat imunizacije protiv HPV sa 2.000 doza, u nekoliko okruga.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend