Društvo

Besplatna overa dokumenata kod javnih beležnika za upis u srednje škole i na fakultete

Ilustracija/pixabay
Overa fotokopija svedočanstava i diploma potrebnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u kancelarijama širom Srbije. Budući srednjoškolci i studenti ovu mogućnost mogu da ostvare i u kancelarijama javnih beležnika u Požarevcu.

Kako je za Boom93 rečeno u jednoj od javnobeležničkih kancelarija u gradu overa dokumenata potrebnih za upis se ne zakazuje. Prilikom overe potrebno je poneti originale dokumenata, po dve fotokopije i lična karta.

U Požarevcu postoje tri kancelarije javnih beležnika kod kojih građani mogu besplatno da overe dokumenta.

Što se tiče radnog vremena, javni beležnici su ove godine u februaru, reagujući na potrebe mnogih lokalnih sredina, izmenili Pravilnik o radu kancelarija, te je sada javnobeležničkim kancelarijama omogućeno da rade ili od 9 do 17 časova svakog radnog dana ili od 7.30 do 15.30.

Na veb sajtu Javnobeležničke komore Srbije, se mogu izlistati sve kancelarije u Srbiji, sa kontakt podacima, kao i radnim vremenom svake pojedinačne kancelarije (www.beleznik.org)

Od ukupno 226 javnobeležničkih kancelarija, 114 radi od 7.30 do 15.30, dok preostalih 112 radi od 9 do 17 časova.

Javni beležnici, inače, ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

Overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema. U ovom trenutku, nisu imenovani još javni beležnici za područja tri osnovna suda – Dimitrovgrad, Majdanpek i Sjenica. U tim mestima, overa se i dalje može obaviti u sudovima, kao i u lokalnim organima uprave.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend