Društvo

Bez dogovora o minimalnoj zaradi za 2022. godinu

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija
Predstavnici Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca nisu danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) postigli saglasnost o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu već je svako od socijalnih partnera zadržao svoj stav, saznaje nezvanično Beta.

Predstavnici Vlade Srbije, predvodjeni premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim ponovili su na sednici SES-a koja je označila i kraj pregovora, da za sada nema mogućnosti da se minimalna zarada poveća na 39.000 dinara, koliko su tražili sindikati UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), da bi se izjednačila sa vrednošću minimalne potrošačke korpe.

Pošto stavovi socijalnih partnera nisu usaglašeni konačnu odluku o minimalnoj zaradi doneće Vlada Srbije do 15. septembra.

Da podsetimo da je procenat povećanja „minimalca“ koji ove godine iznosi oko 32.000 dinara mesec dana pre pregovora saopštio poredsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će minimalna zarada biti veća za 9,4 odsto i da će iznositi 35.012 dinara, a da će se neoporeziva osnovica sa 18.300 podići na 19.300 dinara.

Predstavnici Ministarstva finansija su taj predlog ponovili na zvaničnim pregovorima radnih grupa i precizirali da će se poslodavcima olakšati dažbine i za 0,5 odsto manje doprinose za Penzijski fond iako su oni tražili da se neoporeziva osnovica podigne na 26.000, a porezi i doprinosi na zarade smanje za oko jedan odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend