Društvo

Bez kupljenih seoskih kuća na teritoriji Požarevca

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije je završen, a do sada je odobren novac za kupovinu 352 kuće. Boom93 je proveravao da li je na teritoriji grada Požarevca bilo zainteresovanih bračnih parova i da li neki od njih dobio sredstva za kupovinu kuće na selu.

Grad Požarevac se prijavio na ovaj konkurs, međutim, zainteresovani bračni parovi su nakon nailaska na određene poteškoće prilikom pronalaska seske kuće odustajali, tako da na ovom konkursu Ministarstva za brigu o selu, na teritoriji grada Požarevca nije kupljena nijedna seoska kuća.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti„Za konkurs je bilo zainteresovano oko 20-tak ljudi, od kojih je većina u startu odustala, jer je jedan od uslova da kuća bude legalizovana i plac mora biti u vlasništvu onog ko prodaje, odnosno što bi se reklo 1/1, dok su maksimalna sredstva 10.000 evra. Međutim, situacija je takva da je naš region takav gde su nekretnine skuplje u odnosu na druge delove zemlje, tako da su mnogi odustajali jer nisu mogli da se uklope u cenu“, kaže za Boom93 Ivan Pantić, član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice.

Kako dodaje, konkurs je tako propisan da zainteresovani kupac sam traži kuću koju želi da kupi, a lokalna samouprava je spona između Ministarstva za brigu o selu i zainteresovanih pojedinaca.

U proceduru su ušla tri lica, međutim, nisu uspeli da ispune uslove, jer prema rečima Pantića imovinsko pravni odnosi nisu bili rešeni kod prodavca za čiju kuću su oni bili zainteresovani, čime je ceo proces kupovine onemogućen.

„Usled nerešenih imovinsko preavnih odnosa kod prodavca i ova tri lica su odustala, tako da dokumentacija zainteresovanih nije uopšte stigla do Ministarstva za brigu o selu“, kaže on.

Iz Ministarstva za brigu o selu najavljuju da će konkurs biti sproveden i naredne godine i da će to postati praksa, a iz lokalne samouprave očekuju da će biti uvećani i iznosi sredstava koja se dodeljuju, budući da je i to bila jedna od poteškoća prilikom potrage za seoskom kućom, visoke cene.

„Neki ljudi su već sada počeli da traže kuće da bi bili spremni za naredni konkurs na vreme“, zaključuje Pantić.

Jedna od najskupljih nekretnina kupljena u opštini Žagubica

Najniži iznos dodeljen je 420.000 dinara porodici sa četvoro dece u opštini Sečanj, za nekretninu u selu Jarkovac.

Po najskupljim nepokretnostima od 1,2 miliona dinara izdvajaju se sela opština Žagubica, Кula, Bač, Novi Bečej, Inđija..

Cena kuće koja se kupuje sredstvima iz Programa ministarstva, može da bude do 1,2 miliona dinara tj.do 10.000 evra.

Ovim programom je bila  predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.