Društvo

Bez lekarskog uverenja nema upisa u srednju školu, koliko u Požarevcu košta sistematski?

FOTO: Boom93 / R. Momirović

FOTO: Boom93 / R. Momirović

Za upis u prvi razred srednje škole, osim prijemnog ispita i bodova koje nose rezultati testova, ali i uspeh u osnovnoj školi, neophodno je i lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju učenika. Ovaj papir, mali maturanti koji će od septembra sesti u srednjoškolske klupe, mogu dobiti u Domu zdravlja Požarevac u školskom dispanzeru, gde već imaju karton i izabranog pedijatra.

Sistematski pregled radi dobijanja lekarskog uverenja za upis u stručnu srednju školu, kako saznaje Boom93 u školskom dispanzeru već je urađen za više od 95% budućih srednjoškolaca.

“Sistematski pregledi su počeli da se rade još u aprilu, tako da je većina budućíh srednjoškolaca već obavila taj deo. Pozivana su prema izabranim lekarima i školama, a nakon sistematskog izdavali smo lekarska uverenja za upis u srednju školu. Deca koja se nisu javila, a njih je veoma mali broj obično do kraja juna dođu i završe sistematski i tada takođe ne moraju da zakazuju”, navodi Dejan Milenković, načelnik Školskog dispanzera.

Kako lekar pojašnjava prilikom dolaska na sistematski pregled učenici lekarima donose neku vrstu preliminarne liste želja na osnovu koje ih lekari obaveštavaju koje sve preglede treba da urade za određeni obrazovni profil.

“U Školskom dispanzeru radimo sistematske preglede za upis u Gimnaziju, Medicinsku školu, Ekonomsku, Poljoprivrednu i Muzičku školu, za upis na smerove Politehničke i Tehničke škole, deo pregleda se završava kod nas, a veći deo se radi kod specijalista u Medicini rada I ne plaća se dva puta već samo jednom”, kaže lekar.

Pojašnjava da deca plaćaju neku vrstu participacije od 475 dinara.

Kako smo saznali, zbog specifičnosti pregleda u privatnim klinikama u gradu se za sada ne rade sistematski pregledi dece za upis u srednju školu.

Ako je u pitanju Tehnička ili Politehnička škola, budući učenici moraju imati lekarsko uverenje koje osim laboratorijskih analiza krvi i urina, uključuje i pregled kod oftalmologa i specijaliste za ORL. Za upis u gimnaziju nije potrebno podnositi potvrdu o ispunjenosti zdravstvenih uslova.

Za upis u medicinsku školu potrebno je između ostalog, da dete ne bude alergično na penicilin jer će tokom školovanja, ali i budućeg rada, često biti u kontaktu sa ovim lekom.

Ostaje nejasno zašto u državnim ustanovama učenici plaćaju lekarska uverenja, iako su osigurani preko roditelja, imaju karton u domovima zdravlja i overene knjižice.

Naime, na Konkursu za upis u srednje škole postoji spisak obrazovnih profila sa slovnim oznakama o zdravstvenom statusu (normalan vid, normalna funkcija kičmenog stuba, ekstremiteta, normalna funkcija nervnog sistema, jetre, bubrega, odsustvo alergijskih reakcija i slično), a dat je i detaljniji opis šta svaka od tih formulacija podrazumeva. Tako, recimo, normalna funkcija jetre znači da dete ima normalne vrednosti bilirubina i transaminaze, a normalna funkcija kardiovaskularnog sistema, podrazumeva da učenik ima normalan krvni pritisak i EKG i da nema srčanih mana.