Društvo

Poljoprivrednici Stiga ponovo otkazuju najavljenu blokadu, Ministarstvo ponudilo kompromis

Foto: Boom93/M. Veljković - Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig"
Poljoprivrednici Stiga danas neće izaći na ulice Požarevca i održati protest koji su najavili, a umesto toga danas će početi potpisivanje ugovora u Zavodu za poljoprivredu i na taj način obezbediti još 1.000 tona regresiranog đubriva, rekao je za Boom93 Nedeljko Savić, predsednik Udruženja “Stig”.

„Nakon što smo juče u Policijskoj upravi Požarevac potvrdili održavanje protesta za petak, iz Ministarstva poljoprivrede su nas pozvali i predložili da se danas krene sa potpisivanjem ugovora za regresirano đubrivo i na taj način ispuni ono što nam je obećano“, kaže je Savić.

Prema njegovim rečima danas će poljoprivrednici koji su ranije pisali potrebne količine đubriva, a koje je trebalo da se obezbedi u drugom krugu od 10. marta potpisivati ugovore sa Zavodom za poljoprivredu kao u prvom krugu kada je upisivano đubrivo.

Podsetimo, kako je ranije za Boom93 rekao Savić, ovo Udruženje se odlučilo na novi protest jer nisu dobili celokupnu količinu mineralnog djubriva po subvencionisanim cenama od oko 750 evra po toni kako im je država obećala posle prvih protesta, započetih krajem prošle godine, kada je cena djubriva prelazila 1.000 evra po toni.

FOTO: M. Veljković/Boom93

„Danas nažalost neće biti protesta i ne razumem zašto Ministarstvo čeka poslednji momenat da nam se javi i ponudi ono što smo mi od početka tražili. Nama je bitna garancija da će se taj novac zaista isplatiti, odnosno povraćaj novca koji predstavlja razliku u ceni. Poljoprivrednicima će biti vraćeno 19 dinara po kilogramu kupljenog đubriva“, navodi Savić.

Iako je trenutno postignut dogovor, nakon izbora i formiranja nove Vlade, poljoprivrednici će ponovo izaći sa svojim zahtevima u vidu smanjenja akciza na gorivo, povećanja subvencija za poljoprivrednike i manje cene đubriva.

Na pitanje Boom93 da li su i poljoprivrednicima u Braničevskom okrugu stizala upozorenja od strane policije zbog najavljene blokade, što je bio slučaj sa paorima u Vojvodini, Savić je rekao da nije bilo nikakvih pritisaka od strane policije.

„Nije bilo pritisaka od strane policije na naše ljude, od protesta se odustalo jer nam je ponuđen kompromis koji je nama sada neophodan, jer je već vreme da se ponovo zemljište tretira đubrivom, nakon izbora mi ćemo nastaviti sa svojim zahtevima kada se uspostavi nova Vlada“, zaključio je predsednik Udruženja „Stig“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend