Društvo

BIRN: Inspektor MUP-a istraživao Slobodana Tešića, pa postao žrtva odmazde

Youtube screenshot / MUP Republike Srbije
Kriminalistički inspektor Milan Vukomanović iz Kragujevca krenuo je po nalogu tužilaštva da prikuplja dokaze o zloupotrebama firmi u vlasništvu Slobodana Tešića, trgovca oružjem bliskog Srpskoj naprednoj stranci, što se nije svidelo njegovim šefovima koji traže od njega da odustane od istrage, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Kada je on to odbio, krenula je odmazda nad policijskim inspektorom, navodi BIRN pozivajući se na dokumenta.

Vukomanović je po nalogu tužilaštva prikupljao dokaze o sumnjama da je Tešić na osnovu komisionog ugovora prodavao Zastavino oružje po većim cenama od dogovorenih i zadržao višak za sebe, umesto da isplati Zastavi, piše BIRN.

Kako se navodi, Tešić je prethodno uporno odbijao da dostavi dokumentaciju u toku kontrole državnog revizora, što je i izazvalo sumnju da je nezakonito otuđio novac od Zastave, pa revizor obaveštava tužilaštvo, a ono se obraća policiji. Kada je slučaj preuzeo inspektor Vukomanović on se obraća za pomoć kolegama iz Beograda.

Par dana nakog toga, šefovi inspektora Vukomanovića zahtevaju od njega da odustane od istrage. Pošto on to odbija, oduzimaju mu slučaj, a već sutradan je po nalogu načelnika UKP-a Bogdana Pušića prebačen je na drugo radno mesto. Istog dana prilikom uručenja rešenja, inspektor Vukomanović je ražalovan i javno ponižen pred kolegama – oduzeti su mu pištolj, značka i lisice, navodi BIRN.

Vukomanović je podneo žalbu Višem sudu u Beogradu koji mu dodeljuje status uzbunjivača i nalaže MUP-u da ga vrati na radno mesto kriminalističkog inspektora, kao i da mu se vrati oduzeti predmet na kome je radio.

Vukomanović se vraća na svoje staro mesto i preuzima predmet „Tešić“. Međutim, već sutradan se nastavlja odmazda nad Vukomanovićem i još jednom odlukom načelnik UKP-a Bogdan Pušić inspektora ponovo upućuje na drugo radno mesto. Vukomanoviću je opet oduzet i predmet, koji je u njegovim rukama bio svega par sati, navodi BIRN.

Novinari BIRN-a su stupili u kontakt sa načelnikom UKP-a Bogdanom Pušićem, ali on je rekao da ne sme da priča za medije bez dozvole Ministarstva policije.

Milan Vukomanović nije bio dostupan za komentare i izjave pošto mu zakon ne dozvoljava da se obraća javnosti bez prethodne saglasnosti nadležnih.

NIRN navodi da MUP nije odgovorio zašto je traženo od inspektora Vukomanovića da tužilaštvu preda izveštaj, iako u tom trenutku nisu bila prikupljene informacije koje je tužilaštvo tražilo o poslovanju firmi Slobodana Tešića i zašto je nad inspektorom izvršena odmazda.

„Opšti utisak je da je Slobodan Tešić nedodirljiv. On je neosvojiva tvrđava i njemu se ne prilazi. Za istrage Slobodana Tešića u policiji je potrebno posebno odobrenje sa vrha“, kaže izvor iz policije za BIRN.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend