Društvo Kultura

Bioskop od danas a od septembra predstave i koncerti u Centru za kulturu

Centar za kulturu Požarevac nakon višemesečne pauze,  danas organizuje dve bioskopske projekcije a od septembra kreću pozorišne predstave i koncerti uz sve preporučene epidemiološke mere. Novi datum održavanja 25.Glumačkih svečanosti "Milivoje Živanović " još uvek nije poznat.
Boom93/ Velika sala Centra za kulturu

Nakon  višemesečne pauze, bioskopi i pozorišta danas se spremaju da ponovo prime publiku, a moguće je održavanje i koncerata.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od kovid-19 odlučio je 21. avgusta da se od ponedeljka dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati.

„Ove nedelje krećemo sa filmskim projekcijama a već od sledećeg ponedeljka tj početka septembra krenućemo sa zvaničnim programom. Pre svega sa predstavama za decu  i predstavama koje su u našoj produkciji. Eventualno ćemo publici prikazati nešto sa repertoara letnjeg programa jer mi letnji program nismo otkazali samo smo odložili“ –rekla je u izjavi za Boom 93, Galina Perić,  direktorka Centra za kulturu Požarevac.

Po rečima Galine Perić do kraja ove nedelje će se zvanično znati šta će se Požarevačkoj publici sve predstaviti. Ljubitelji pozorišta, filmova i koncerata moći će već za nedelju dana da uz sve epidemiološke mere uživaju u nekoj od predstava ili nekom dobrom koncertu.  Perić je najavila i da je moguće da se održi i Festival muzičkog filma – FEMUF.

Inače ovaj muzički festival se do sada održavao krajem avgusta u okviru letnjeg programa.Gde će se ovaj festival održati još uvek nije poznato a zavisi i od vremenskih uslova da li će biti organizovan na otvorenom ili u maloj ili velikoj sali Centra za kulturu.

Kapaciteti sala sada moraju biti prepolovljeni kako bi se osigurala distanca od 1,5 metra, tako da se može očekivati da u velikoj sali Centra za kulturu bude od 200 do 250 ljudi.

Ljubitelji filma u 18h časova mogu pogledati  projekciju koja je namenjena je mlađoj publici, sinhronizovani crtani film ,,Tajna izgubljenog kraljevstva”. Druga projekcija zakazana je za 20 časova, u pitanju je domaći film ,,Otac”, koji je kandidat za evropsku filmsku nagradu.

Međunarodni festival Viminacijum FEST ove godine se po svemu sudeći neće  održati jer su preporuke Vlade i resornog ministarstva da se ove godine izbegne odžavanje svih manifestacija sa međunarodnim karakterom zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ 25. po redu, koje su ove godine planirane da budu održane od 4. do 9. aprila, takođe su odložene zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Po rečima direktorke Centra za kulturu, još uvek ministarstvo nije odobrilo održavanje velikih predstava koje podrazumevaju čitav ansambl na sceni, tako da do daljnjeg još uvek nema novog termina za održavanje ovog čuvenog festivala.

Što se mera zaštite tiče, obaveza svih kako zaposlenih tako i posetilaca je da maske moraju da se nose a razmak između sedišta je obavezan na svim projekcijama, koncertima i predstvama. Maske, dezinfekcija i održavanje distance ključni su faktori za sprečavanje širenja virusa korona kako u bioskopima tako i u pozorištima. U suštini, važiće sva pravila koja inače važe kada je u pitanju boravak u zatvorenom prostoru.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend