Društvo

Blok B3 na mreži do Vidovdana, ministarka dočekala poslednji kontigent opreme

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasadorka Narodne Republike Kine, Čen Bo danas su na pristaništu u Kostolcu dočekale poslednji kontigent opreme za izgradnju bloka B3.

Izgradnja novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B jedan je od najvećih investicionih projekata koji se trenutno realizuje u Srbiji, a nakon njegovog puštanja u rad energetski sitem Srbije dobiće novi proizvodni blok snage 350 megavata.

Posle tri decenije ,,Elektroprivreda Srbije“ gradi moderan blok, visokog stepena efikasnosti. Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Republike Srbije i Narodne Republike Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

FOTO: Boom94/N.Stojićević

Ukupna vrednost projekta ,,Druga faza paket projekta TE ,,Kostolac B” je 715, 6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 618 miliona dolara, dok je završen projekat povećanja proizvodnje uglja na kopu Drmno vredan 97, 6 miliona evra. Ukupno 85 odsto sredstava za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita ,,Eskim banke”, dok 15 odsto obezbeđuje EPS.

Ministarka Đedović je nakon što je dočekala kontigent izjavila da će novo postrojenje, blok B3 biti stavljeno na mrežu do Vidovdana naredne godine, dok će u pogonu biti pre oktobra iste.

Novi energetski pogon  od izuzetne je važnosti za energetski sektor i dalje snabdevanje električnom energijom. Za nas je proizvodnja električne energije iz uglja baza i ponosna sam što ćemo uspeti da uz pomoć naših kineskih partnera završimo ovo veoma važno postrojenje, koje će predstavljati novih 350 megavata električne energije, što je pet odsto proizvodnih kapaciteta ,,Elektroprivrede Srbije”. Ako znamo da smo u zimskom periodu do sada uvozili oko 10 odsto struje možete shvatiti koliko je tih novih pet odsto bitno u našem sistemu. Ovaj projekat ne uključuje samo novi kapacitet, već i povećanje PK ,,Drmno“ sa devet miliona na 12 miliona tona uglja“, navela je ministarka.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ona je dodala da trenutno na gradilištu radi oko 1.000 radnika, a da je od ambasadorke Čen Bo dobila čvrsta uverenja da će ih uskoro doći još 200 kako bi se projekat završio u roku.

Ambasadorka Čen Bo je dodala da je blok B3 je veoma značajan za ekonomski razvoj Srbije, posebno kada je reč o snabdevanju struje i bezbednosti energije, a da realizacija projekta napreduje uspešno i redovno, a sada ulazi u ključnu i konačnu fazu.

„Od ogromnog značaja za održavanje dinamike radova na projektu B3 je dolazak ovog kontigenta opreme. U protekle skoro tri godine, od uticaja pandemije, preko povećanja troškova materijala i radne snage, sve do nestabilnosti međunarodne logistike, prevaziđene su brojne poteškoće uz zajedničke napore kineske i srpske strane“, rekla je ambasadorka.

FOTO: Boom94/N.Stojićević

Izgradnja novog termo bloka ,,Kostolac B3” projektovana je prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima, a ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane ,,Kostolac B” dobijena je od Ministarsta zaštite životne sredine u oktobru 2017. godine.

Trenutna kumulativna realizacija u izgranji bloka B3 je 89, 5 odsto, a radovi se izvode na 14 sistema.Tokom dosadašnje izgradnje bloka B3 ugrađeno je 120.000 kubnih metara betona, 2.500 šipova, iskopano je 220.000 kubika zemlje i ugrađeno 60.000 tona čelične konstrukcije bez kotla.

FOTO: Boom94/N.Stojićević

Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“, rekao je da je u TE ,,Kostolac B” Elektroprivreda Srbije učinila značajne korake na zaštiti životne sredine, i da su u ovoj termoelektrani ugrađena nova postrojenja za redukciju azotnih i sumpornih oksida, savremeni elektro filteri za praškaste materije i novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

On je podsetio da Kostolac decenijama unazad predstavlja značajnu kariku u proizvodnji uglja i električne energije.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

„Sa više od devet miliona tona godišnje proizvedenog uglja u ,,Kopovima Kostolac“ proizvodi se šest hiljada gigavat sati godišnje u termoelektranama„, zaključio je on.

Blok B3 biće najmoderniji blok u proizvodnom sistemu EPS-a koji će davati od pet do sedam odsto ukupne proizvodnje EPS-a, od 2,2 do 2,5 milijardi kilovat-sati godišnje, što će obezbediti dodatnu sigurnost i značajne kapacitete za narednu zimu.