Društvo

Bodrožić: Zvaničnici EU podržavaju medijske neslobode u Srbiji

Foto: N1/Printscreen
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodržić izjavio je danas da Evropska unija već godinama ništa ne preduzima kako bi se veoma loše stanje u medijskoj sferi u Srbiji popravilo.

Bodrožić je, komentarišući za Betu najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, rekao da je dobro to što Evropska unija uočava i detektuje anomalije koje su pogubne po novinarstvo u Srbiji, ali je problem što EU ne koristi instrumente koje ima da bi se stanje popravilo.

Srbija je u oblasti slobode izražavanja ostvarila ograničeni napredak, a verbalni napadi, pretnje i nasilje nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost, navedeno je u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

„Evropski zvaničnici, kad god dodju u Srbiju, imaju više reči hvale nego kritika na račun vlasti, što odudara od svih izveštaja Evropske komisije u poslednjih nekoliko godina. Oni se ponašaju kao da podržavaju medijske neslobode u Srbiji“, istakao je predsednik NUNS-a.

Dodao je da su izveštaji Evropske komisije o stanju medijskih sloboda u Srbiji u potpunom disbalansu s onim što zvaničnici EU rade na terenu.

„Zvaničnici EU svakim tim izveštajem zapravo sebe osudjuju, jer kada dodju u Srbiju oni zaborave na sve primedbe i upozorenja koja sadrže izveštaju Evropske komisije o medijskim neslobodama u Srbiji. Takvo njihovo ponašanje obeshrabruje sve nas koji želimo da živimo u normalnom društvu“, rekao je Bodrožić.

Naglasio je da su nezavisni novinari u Srbiji već duže vreme na meti vlasti i da se mnogi od njih nalaze u „beznadežnom položaju“.

„Svima je poznato da su novinari u Srbiji u veoma lošem položaju u svakom smislu: bezbednosnom, finansijskom i esnafskom. Zato, postavlja se pitanje zašto je tolika razlika izmedju zaključaka Evropske komisije i ponašanja njenih funkcionera kada borave u Srbiji“, kazao je predsednik NUNS-a.

Na pitanje Bete šta zastupaju zvaničnici EU kada dodju u Srbiju, Bodrožić je kazao da mnogi evroparlamentarci smatraju da se demokratske i medijske slobode mogu ostvariti i u uslovima sadašnje stabilokratije.

„To je nemoguće. Već nekoliko godina se s njima uzalud ubedjujemo da živimo u društvu koje je neslobodno i zarobljeno. Dvojac (Tanja) Fajon – (Vladimir) Bilčik je poslednji put o medijskim neslobodama s nama razgovarao pre dve godine. Očito je da iz nekih viših interesa oni podržavaju vlast u Srbiji koja svakodnevno krši sve vrednosti i temelje Evropske unije“, zaključio je Bodrožić.

U najnovijem izveštaju Evropske komisije, u koji je Beta imala uvid, piše da je ograničeni napredak ostvaren usvajanjem i početkom primene ograničenog broja mera u okviru akcionog plana za sprovodjenje medijske strategije.

„Medjutim, nastavljeni su verbalni napadi visokih zvaničnika na novinare, a i dalje postoji zabrinutost zbog pretnji i nasilja“, navodi se u izveštaju.

Podseća se da se većina medijskih udruženja u martu povukla iz radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara zbog govora mržnje i kampanja blaćenja novinara i predstavnika civilnog društva, u čemu je, kako se navodi, učestvovao i šef poslaničke grupe vladajuće partije.

Dodaje se da su se ti verbalni napadi u Skupštini dešavali čak i posle usvajanja Kodeksa ponašanja u decembru 2020.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend