Društvo Kultura

Bojković o kulturi u vreme pandemije Korona virusa

Od početka pandemije Korona virusa Narodni muzej u Požarevcu beleži veliki broj individualnih poseta što je po rečima direktora te ustanove nova  pojava jer je očigledno zbog pandemije Covid-19 veliki broj  naših građana  ostao u Srbiji pa je tako jedan deo odmora bio posvećen i posetama muzejima i galerijama.
Narodni muzej Požarevac
Boom/TS/ Narodni muzej Požarevac

Nakon prvobitnog šoka izazvanog nepoznanicom kako će se pandemija korona virusa odraziti na zdravlje i svakodnevni život svih nas, usledeo je talas privikavanja na život sa Covid-om 19.

Pre skoro 6 meseci stanovnici Srbije su se zbog ove zaraze suočili sa vanrednim stanjem i policijskim časom. Biblioteke, galerije, muzeji, pozorišta, bioskopi bili su u prvi mah zatvoreni za posetioce. Ukidanje vanrednog stanja nije automatski značilo i vraćanje rada institucija kulture na staro.

Naime, deo njih počeo je da radi u izmenjenom režimu, a deo ni do danas nije otvoren za javnost, dok se neke ustanove lagano pripremaju da prime prve posetioce uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Narodni muzej
Boom93/TS Narodni muzej

Narodni muzej u Požarevcu po rečima direktora ove insitucije,Gordana Bojkovića u ovom periodu imao je povećan broj individualnih poseta, jer su grupni dolasci turista i drugih organizovanih poseta do daljneg  onemogućeni. Organizovane posete bile su  nosilac najvećeg broja poseta i obilazaka ne samo Narodnog muzeja nego svih drugih ustnova kulture na teritoriji grada Požarevca.

Boom93/TS postavka u muzeju

Veliki broj individualnih poseta je nova pojava koju  Bojković povezuje sa globalnom pandemijom koja je većinu građana Srbije naterala da ostanu u svojoj zemlji i upoznaju sopstvenu kulturu, umetnost i da u njoj provedu  deo svog godišnjeg odmora.

„  Što se samog rada tiče ako bih pogledao kulturu uopšte mislim da je izostala kreativnost u pristupu. Postoje naravno načini da se neke stvari vezane za kulturu prezentuju  i na druge načine. A to u mnogome i od nas samih zavisi. Biću tu samokritičan jer se to odnosi i na nas kao muzej”- rekao je u izjavi za Boom93, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu, Gordan Bojković.

Bojković je dodao da je osnovna prepreka za normalno i neko kreativnije funkionisanje svih institucija kulture u ovakvoj situaciji i nedostatak  sredstava, jer Ustanove kulture se finansiraju iz budžetskih sredstava koja su u ovom trenutku usmerena na zdravstveni sistem kao nešto što je primarno.

„U situaciji u kojoj  se srećemo ne samo mi kao država već svi na planetarnom nivou,  samo po sebi  u toj situaciji sredstva moraju biti opredeljena za ono što je primarno a to je zdravlje ljudi. To je uvek primarno. Ne možemo očekivati da će bilo koja država sada  stati nekim velikim sredstvima iza kulture”-zaključio je Bojković.

Mesecima unazad bili smo prinuđeni da ostanemo fizički distancirani jedni od drugih i svakog dana smo se prilagođavali novonastaloj situaciji  uz određene otpore ali se i vratili nekim zaboravljenim  klasicima.

“Mnogi su otkrili ili prvi put prelistavali vesti online, postoje filmovi, knjige, zahvaljući internetu mogu se prelistavati različite stranice kulturnih ustanova sa različitim sadržajima, dostupne su sada 3d projekcije svih velikih muzeja, možete gledati stari Rim,piramide…imate i 3D projekciju galerije Milene Pavlović Barili. Ukoliko smo sprečeni da izađemo ili imamo višak vremena ili nam nedostaje nešto slično, možemo se okrenuti takvim stvarima i svakako promeniti sebe“-dodao je Bojković.

Boom93/TS Narodni muzej

Situacija se u ovom trenutku malo menja i polako se kultura vraća u naše živote ali od prave ekspanzije  kulturno umetničkih sadržaja u potpuno opuštenoj atmosferi  moraćemo da se suzdržimo neko vreme jer je to zahtev ovog našeg trenutka ne samo u Srbiji nego u čitavom svetu.

To je naša svakodnevnica u ovom trenutku i moramo početi da razmišljamo o tome da je prevaziđemo. Treba sleditii uputstva za preventivne mere, a vreme će kao i napor nekih ljudi doneti svoj rezultat. Ipak se čini se da se svaki problem  pa i ovaj izazvan koronom, lakše prevazilazi uz kulturu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend