Društvo Politika

Boom93 Blog uživo: RIK – Za “da” glasalo 61,84%, za “ne” 37,10%

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)
Dobrodošli na live blog portala Boom93 posvećen referendumu za potvrđivanje Akta o promeni Ustava

23:22 Predsednik parlamenta i lider SPS-a Ivica Dačić je rekao da je zadovoljan brojem ljudi koji je izašao na referendum i koji su iskoristili svoje pravo da se izjasne o promeni Ustava Srbije u delu koji se tiče pravosuđa. Naveo je da je rok za podnošenje prigovora 48 sati i da će Narodna skupština, ako ne bude ponavljanja glasanja na određenim mestima, posle proglašenja zvaničnih rezultata proglasiti ustavne promene.

23:20 CESID: Naši mobilni timovi posetili su u toku dana 376 glasačkih mesta u 23 opštine/grada. Prikupili smo podatke o nepravilnostima i kvalitetu dana za glasanje, a zbog limitirane posmatračke misije uslovljene pandemijom, nismo prikupljali podatke o izlaznosti i rezultatu referenduma. Preliminarnu ocenu možete očekivati tokom sutrašnjeg dana na našim mrežama i na sajtu, a konačni izveštaj po završetku svih izbornih radnji.

23:17 Aktivisti pokreta 1od5 miliona došli su večeras ispred zgrade Skupštine Srbije, u kojoj zaseda Republička izborna komisija, sa tvrdnjom da su pokradeni rezultati referenduma o ustavnim promenama, ali su ih na ulazu zaustavili pripadnici policije i skupštinskog obezbeđenja.

23:15 Lider Dveri Bosko Obradovic pozvao je na Tviteru građane na protest sutra u 18 sati ispred zgrade Republicke izborne komisije zbog odbrane rezultata na referendumu.

23:05  Republička izborna komisija je na konferenciji za novinare saopštila da je do sada obrađeno 34,68 odsto biračkih mesta, odnosno 27,75 odsto biračkog tela. Na osnovu tih rezultata „da“ je zaokružilo 343.438 glasača (61,84 odsto), a „ne“ 206.031 (37,10) odsto.

Navedeno je i da je sadašnja procena izlaznosti 30.36 odsto, ali da to nije konačno. RIK večeras više neće održavati konferencije za novinare

22:59 Na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, “za” potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije na referendumu je glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak, dok je “protiv” glasalo 41,6 odsto, saopštila je Posmatračka misija Crte. Na glasanje na referendumu izašlo je 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak.

22:56 Podaci za Beograd su nešto drugačiji od ukupnih rezultata referenduma – za „ne“ je u Beogradu glasalo 54 odsto izašlih građana. Za „da“ je glasalo 45 odsto.

22:40 Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je za N1 da ne može da poveruje da parlament u kojem su sudije napadane i u kojem su poslanici govorili da je „nezavisnost pravosuđa“ mit, stoji iza izmena Ustava koje bi zaista pravosuđe donele nezavisnost. Pravnik Milan Antonijević je, s druge strane, ocenio da izmene Ustava donose bolja rešenja u odnosu na sadašnje stanje, ali da je na svima nama da se u budućnosti izborimo da ta rešenja zažive kroz zakone i praksu.

22:14 Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili da su za promene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić. Za „da“ glasalo 60,48 odsto izašlih građana

Prema njegovim rečima, za „ne“ je glasalo 39,52 odsto.

Foto: FoNet

U Srbiji su u 20 časova zatvorena glasačka mesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

22:06 U Kučevu je na referendumu glasalo 31,8 odsto ubisanih birača. Kako navodi portal E-Kučevo odgovor „da“ zaokružilo je 75,6 odsto, „ne“  odsto, a 1,4 odsto su bili nevažeći.

22:04 Do zatvaranja 31 glasačkog mesta u opštini Bosilegrad glasalo je oko 55 procenata od 7.381 građana, a taj procenat mogao bi u konačnim rezultatima da bude i veći, ali to ćemo znati kasno večeras, rekao je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK u Bosilegradu.

22:01 Demokratska stranka ocenila je da je referendum o doživeo krah i da su organizatori ovog igrokaza doživeli težak poraz.

DS je u saopštenju, pre objavljivanja procenata izlaznosti i rezulata glasanja navela da je „na referendumu glasalo manje od 30 odsto“ upisanih birača.

Foto: FoNet

21:55 Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je, iako još nisu objavljeni rezultati referenduma o promeni Ustava Srbije u delu o pravosuđu, da je Ustav „odbranjen“ i da promene „pod pritiscima iz Brisela“ nisu prošle.

21:40 Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić i Nataša Vučković iz Centra za demokratiju ocenile su u specijalnoj emisji TV N1 da najveću odgovornost za slab odziv građana na referendumu o ustavnim promenama ima vlast, kao i da materija o kojoj se radi na referendumu „daleka za građane i izgleda komplikovano“. Dok je Vučković glasala „da“ na referendumu, Rakić Vodinelić je zaokružila „ne“.

21:24 Prema rečima reportera N1, očekuje se će se RIK obratiti tek posle 22h, sa preliminarnim rezultatima, a da do tada neće objavljivati više podatke o izlaznosti.

20:21 Srbi sa KiM na glasanje morali u Rašku, Novi Pazar, Vranje i Kuršumliju

Srbi sa KiM su se u znak protesta jutros okupili ispred glasačkih mesta gde su do sada glasali u Severnoj Mitrovici, Štrpcu, Klini i drugim mestimaa.

U Severnoj Mitrovici održali su i performans ubacivanja glasačkih listića u kutije na kojima je pisalo „Da – za slobodu“ i „Ne – za život u ropstvu“. Na taj način iskazali su neslaganje sa odlukom prištinskih vlasti da ne dozvole referendumsko izjašnjavanje na KiM.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da Srbi sa Kim zahtevaju jednaka prava za sve i da neće dozvoliti da ih Priština tretira kao građane drugog reda i da im ukida pravo glsa. Poručio je i da će izbori 3. aprila biti održani u svim sredinama na KiM.

Srbi sa Kosova i Metohije organizovano i privatnim vozilima odlazili su na glasanje u Rašku, Novi Pazar, Vranje i Kuršumliju.

Odluka Prištine da ne dozvoli glasanje na KiM uticala je i na logističke probleme u Raški.

Sugrađani sa KiM često su imali problem sa pronalaženjem mesta za glasanje, Kosovska Mitrovica podeljena je na četiri birališta, Zvečan na tri a ukupno je bilo 16 biračkih mesta gde su građani sa KiM mogli da glasaju.

Uprkos koordinaciji Kancelarije za KiM u Raški su imali svega 8 sati za pripreme za neometano glasanje a istovremeno je pristizalo i po osam autobusa na birališta zbog čega su se na momente stvarale gužve.

20:15 U Kraljevu je prema informacijama Gradske izborne komisije do 18h na referendum izašlo 20,99 odsto birača. Na parlamentarnim i lokalnim izborima 2020. godine, do 18h glasalo je 40,35 odsto. Skoro duplo više. Iz komisije kažu da većih nepravilnosti nije bilo. Zanimljivo je da je sa izbornog mesta u Studenici vraćen član biračkog odbora, jer navodno nije ni bio delegiran, iako je imao rešenje. Kasnije je iz RIK saopšteno da je došlo do greške u spisku.

U Čačku je do 18h glasalo 25,8 odsto. Na poslednjim izborima ukupna izlaznost u Čačku bila je 45 odsto. Portal Ozonpres piše da je u naselju Ljubić žena koja je došla do izborne komisije da pita zašto niko nije došao do njene majke koja je nepokretna da glasa, saznala da je umesto nje već neko glasao. Isti portal prenosi i da su u selu Grab koje pripada opštini Lučani, naprednjaci popunjavali listiće i ubacivali ih u kutije.

U Kruševcu je do 18h glasalo 25,79 odsto birača. Na poslednjim izborima 2020. godine, izlaznost je bila 45 odsto.

20:08 Na referendum o izmenama Ustava u delu o pravosuđu do 19 časova izašlo je 27,6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte.

20:00 Birališta u Srbiji, gde su se građani tokom dana izjašnjavali da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđao zatvorena su u 20 časova.

Pravo glasa u Srbiji je imalo 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima.

19:52 Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ističe će prvi preliminarni rezultati referenduma biti poznati nakon 22 sata, a krajnji rok za saopštavanje konačnih rezultata glasanja na referendumu je petak do 20 sati, odnosno za šest dana.

19:42 CESID: Mobilni timovi obišli su do sada 320 glasačkih mesta. Osim nepravilnosti koje se ponavljaju tokom čitavog dana (javno glasanje, lošija organizacija glasanja, nisko poštovanje mera zaštite od Covid-19), uočeno je i vođenje paralelne evidencije glasača na GM 52 u Kragujevcu.

Lošijoj organizaciji glasanja značajno doprinosi i činjenica da deo članova glasačkih odbora nije sve vreme prisutan na glasačkom mestu.

19:15 Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.

Kako je naveo, u Vojvodini je glasalo 28,67 odsto birača, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 24,59 odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 23,39 odsto, a na području Beograda 22,88 odsto upisanih birača.

19:00 CESID: Naši posmatrači obišli su do sada 260 glasačkih mesta u 23 opštine/grada. Nastavlja se uočavanje prethodno navedenih nepravilnosti, među kojima su najučestalije:

– loša organizacija rada glasačkih odbora;

– porodično i javno glasanje na više glasačkih mesta;

– nepoštovanje mera zaštite od Covid-19.

Na jednom glasačkom mestu u Smederevu dogodio se kratki incident zbog alkoholisanog stanja jednog birača, ali nije došlo do prekida glasanja.

18:28 Do 18 sati na 31 glasačkom mestu u pograničnoj Opštini Bosilegrad na referendum je izašlo blizu 40 procenata od 7.381 birača sa pravom glasa – izjavio je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK. On je izneo i procenu da bi izlaznost u ovoj opštini do zatvaranja glasačkih mesta mogla da „bude i još veća“.

18:13 Prema informacijama Gradske izborne komisije, do 18 časova u Požarevcu je na referendumu glasalo 25,86 odsto glasača.

Kako nam je rečeno, na glasačkim mestima tokom dana nije bilo nepravilnosti, a glasanje je proteklo mirno.

17:25 Na referendumu o promeni Ustava Srbije uočena je velika nepripremljenost biračkih odbora, rečeno je danas na prvoj konferenciji organizacije Crta, koja je akreditovana domaća posmatračka misija.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da je trećina glasačkih mesta bila bez kompletnog sastava biračkog odbora u trenutku otvaranja glasačkog mesta.

Kako je rekao, na osam odsto glasačkih mesta samo glasačko mesto nije organizovano u skladu sa procedurom, što dovodi do problema ugrožavanja tajnosti i neproveravanja identiteta glasača.

On je dodao da je u epidemiji veliki problem glasanje van glasačkog mesta , kao i da je u šest odsto slučajeva proces organizovan mimo propisa.

Foto: Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE

Nedeljkov je rekao da je primećrno prisustvo neovlašćenih osoba na biračkim mestima, odnosno da biračkim odborom upravlja lice koje nema nikakva ovlašćenja.

Dodao je da je na dva mesta prećeno predstavnicima Crte i da je s jednog mesta Crta morala da povučemo posmatrača.

Kada je reč o materijalu za sprečavanje širenja Kovida 19, Nedeljkov je rekao da se on u potpunosti primenjuje na 70 odsto mesta i delimično na 30 odsto.

Više od 800 posmatrača Crte pratilo je više od 300 biračkih mesta.

17:21 Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je na konferenciji za medije u sedištu RIK-a da je do 16 časova izašlo 20,06 odsto upisanih birača.

U Vojvodini je izašlo 22,55 odsto upisanih birača, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 19,26, Južnoj i Istočnoj Srbiji 18,99 i u Beogradu 18,41 odsto.

Foto: FoNet

17:15 Do 16 časova izlaznost u opštini Malo Crniće bila je 18,14 odsto, tačnije glasalo je 2 182 građana.

17:05 Srđan Nogo, bivši narodni poslanik, razbio je glasačku kutiju, nakon što je u nju ubacio svoj glasački listić, na biračkom mestu 35, opština Savski venac. Kako je potvrđeno portalu Nova.rs on je priveden i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

16:42 Do 14 časova u Požarevcu je izašlo 17 odsto glasača

16:28 Osim zatvaranja dva biračka mesta, drugih nepravilnosti nije bilo, javlja izveštak RTS-a iz RIK-a.

Glasanje u Subotici protiče mirno bez problema uz poštovanje svih epidemioloških mera, rekli su u Gradskoj izbornoj komisiji, a do 15 časova glasalo je 14,6 upisanih birača.

U Kragujevcu do 14 časova izašlo 12 odsto Kragujevčana. Jelena Veličković iz Gradske izborne komisije u tom gradu rekla je da su sva glasačka mesta otvorena na vreme, da nije bilo nikakvih nepravilnosti i da su sve epidemiološke mere primenjene.

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

15:38 Direktor RGZ Miladin Kovačević rekao je na najnovijoj konferenciji za medije u sedištu RIK-a da je do 14 časova izašlo 14,99 odsto birača. Prema njegovim rečima, po regionima to izgleda ovako – u Vojvodini izašlo je 16,84, u Šumadiji 14,14, Jugoistočnoj Srbiji 14,30 i u Beogradu 13,90 posto birača.

On je dodao da referendumski dan protiče u najboljem mogućem redu na teritoriji cele republike.

„Što se tiče glasača sa Kosova, oni glasaju u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji i Vranju i tu nije bilo nikakvih problema, posmatrači su prisutni na svakom biračkom mestu“, naveo je on.

Preliminarni rezultati glasanja se očekuju oko 22 časa. Prema rećima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijeviča glasanje protiče u najboljem redu, jedini ograničavajuči faktor je epidemiološka situacija.

Direktor Republićkog zavoda za statistiku Miladin Kovaćevič smatra da je izlaznost vrlo dobra, navodeći da izlaznost na referendumu u odnosu na izbore nije za poređenje, jer je reč o dva različita povoda i događaja.

Precizrano je da sa pravom glasa na KiM ima ukupno 92.853 birača.

15:25 Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, glasao je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mestu u svojoj Mesnoj zajednici.

printscreen/facebook Saša Pavlović

Nakon glasanja on se obratio građanima na svom facebook profilu.

„Izađite danas i glasajte. Potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje doprinećete jačanju nezavisnosti sudske grane vlasti u našoj državi. Iskoristite svoje pravo i privilegiju i učestvujte u osnaživanju demokratije“, napisao je Pavlović.

15.10 – Najveća izlaznost na nivou Republike Srbije je u Vojvodini, 11,07 odsto, do 12 sati. To je nešto više od dva procenta više u odnosu na republički nivo. Na glasačkim mestima nisu uočene nepravilnosti i poštuju se se sve epidemijske mere, saopštila je Gradska izborna komisija. U Novom Sadu izlaznost  do 10 sati je bila 4,21 odsto, a ovaj grad  ima oko 332.000 građana pravo glasa. Kako je navela reporterka N1, u ovom gradu je zabeleženo više prijava građana koji su se žalili da su želeli da glasaju, ali da nisu upisani u birački spisak. Takođe, primećena su i organizovana dovoženja glasača na glasačka mesta.

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

14:00 -Iz gradske uprave u Požarevcu rečeno je da je do 13 sati izašlo oko 10% glasača.

13:09 – Izlaznost do 12 časova

Od 7.00 do 12.00 na teritoriji Srbije izašlo je 8,99 odsto ukupno upisanih birača, objavio je direktor RGZ Miladin Kovačević na novoj konferenciji za medije u sedištu RIK-a.

Posmatrano po regionima, najveća izlaznost je u Vojvodini 11,07 odsto, dok je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 7,74 odsto, južnoj i istočnoj Srbiji 8,47 odsto, Beogradu 7,89 odsto.

Foto: FoNet

U poređenju sa parlamentarnim izborima 2020. godine, Kovačević je rekao da je 21. juna 2020. izlaznost do 12 časova bila 18,01 odsto, a konačna 48,93 odsto.

12.06 – Organizacija civilnog društva Crta saopštila je da su sva glasačka mesta na referendumu za ustavne promene u oblasti pravosuđa otvorena, ali se na skoro 15 odsto mesta kasnilo sa otvaranjem, dok na skoro 30 odsto mesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva – 97 odsto bila su opremljenja propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

Posmatračka misija Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije.

11:30– Do 10 sati izašlo 3,61 odsto upisanih birača. Do 10 časova glasalo je 3,61 odsto od ukupnog broja upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na prvoj konferenciji za medije u sedištu RIK-a.

Gledano po regionima, u Vojvodini je glasalo 4,92 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji 2,88 odsto, južnoj i istočnoj Srbiji 3,22 odsto, region Beograda 2,92 odsto.

11:20 U Beču je otvoreno glasačko mesto u Konzularnom odelenju Ambasade Srbije u Austriji, na kome naši građani mogu da učestvuju na referendumu o promeni Ustava Srbije.

Prvi je, mogućnost da se izjasni o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, iskoristio Miomir Miladinović, poreklom iz Smedereva.

U Beču je otvoreno najveće biračko mesto, pošto se u tom delu Austriji prijavio najveći broj glasača u inostranstvu.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić u ranijem pozivu građanima, rekao je da građani traže efikasno i nezavisno pravosuđe, a referendum, koji se održava po prvi put i izvan matice, tome otvara vrata.

Foto: FoNet

11:10 Ministarka pravde Maja Popović glasala je na glasačkom mestu u Opštini Vračar i pozvala građane da izađu na referendum u što većem broju i da daju podršku ustavnim promenama, a time i jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

10:26 – Promenjeno vreme za objavljivanje izlaznosti

Republička izborna komisija odlučila je da prve podatke o izlaznosti na referendumu objavi u 11 časova, a zatim u 13, 15, 17, 19 umesto u 10, pa na svakih dva sata, javlja reporter RTS-a

10.15 – Premijerka Ana Brnabić izjavila je pošto je glasala na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, da je obavila svoju građansku dužnost i obavezu kako bi imali veću vladavinu prava, kako bi sudstvo bilo nezavisno, a tužilaštvo samostalno.

Beograd, 16.1.2022. – Premijerka Srbije Ana Brnabic glasa na referendumu o promeni Ustava u Skoli za dizajn na Dedinju. (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

Glasala sam kako bi pred sudijama svi bili jednaki i kako se sudije ne bi birale po opštinskim odborima i kako nikada više ne bi morali da gledamo ono što smo gledali 2009. godine, što su zvali reformom a ustvari je bila politička čistka, kada je 837 sudija u jednom danu ostalo bez funkcije, iako im je Ustav garantovao stalnost, i to zato što su bili politički nepodobni, rekla je Brnabić.

09.41 – Predsednica Vlade Ana Brnabić glasala je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Brnabić je glasala na biračkom mestu u Školi za dizajn u beogradskom naselju Dedinje.

09:36 Sva biračka mesta na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice jutros su otvorena uredno i na vreme, izjavili su predsednici izbornih komisija.

Predsednik Gradske izborne komisije Novog Pazara Radoslav Milić rekao je Sto plus radiju da će na osam od ukupno 98 glasačkih mesta u ovom gradu, pravo na današnjem referendumu moći da iskoriste i građani sa područja Kosova. „Pre otvaranja biračkih mesta, komisijama smo dostavili i dodatne biračke spiskove“, rekao je Milić. Pravo glasa na referendumu za izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa ima 89.045 građana Novog Pazara.

Predsednik izborne komisije u Tutinu Muamer Mavrić rekao je da je 61 mesto za glasanje, na kojima pravo glasa ima 31.699 građana, otvoreno na vreme i bez ikakvih problema i žalbi.

Foto: FoNet

Predsednica radnog tela RIK-a za Sjenicu Marija Stojanova rekla je za Sto plus da je jedina teškoća jutrošnja temperatura od minus 17 stepeni na pešterskoj visoravni, ali da je svih 68 mesta za izjašnjavanje građana otvoreno na vreme. Pravo glasa na području te opštine ima 26.989 punoletnih građana.

09:25 Ministar finansija Siniša Mali glasao je na referendumu na glasačkom mestu u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

09:15 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je na referendumu na biračkom mestu u dečjem vrtiću „Tesla – nauka za život“, na Novom Beogradu.

09:10 Građani predvođeni Srpskom listom okupili se ispred tehnicke skole u Kosovskoj Mitrovici gde je inače biračko mesto koje je zatvoreno danas, na dan održavanja referenduma o promenama Ustava Srbije. Skupština Kosova je u subotu usvojila rezoluciju koja zabranjuje održavanje tog referenduma na Kosovu.

Građani su nosili transparente „Da za budućnost, ne za sukobe“, „Zašto smo mi Srbi građani drugog reda“, „Glasam za mir, ne za teror“ i druge.

08:48 Na teritoriji grada Niša jutros je na vreme u 7.00 časova otvoreno 175 glasačkih mesta, samo se na jednom biralištu kasnilo zbog tehničkih problema, izjavila je predsednica podkomisije Republičke izborne komisije Ljiljana Berić.

Berić je agenciji Beta rekla da je bilo kratkotrajnog kašnjenja u otvaranju glasačkog mesta broj 12 koje se nalazi u Osnovnoj školi „Ćele kula“, zbog problema sa UV lampom za očitavanje prisustva mastila na prstu.

Pravo izjašnjavanja na referendumu o promeni Ustava Srbije na području grada Niša ima 231.831 građanin, koji će do 20 časova moći da izađu na 176 glasačkih mesta.

08:16 Republička izborna komisija obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare.

RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina – u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Foto: FoNet

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije – prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30.

08:06 Repubička izborna komisija (RIK) donela je sinoć odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije – Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Zato je predloženo da se, nakon što privremene institucije samouprave u Prištini nisu dozovlile održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na KiM, glasanje, umesto na Kosovu i Metohiji, vrši u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, prenosi Tanjug.

Beograd, 16.1.2022. – Predsednik Narodne skupstine Srbije Ivica Dacic glasao je danas na referendumu raspisanim radi potvrdjivanja Akta o promeni Ustava Srbije na birackom mestu 35 u Mesnoj zajednici „Dedinje“. (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

08:02 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić glasao je u 7:06 na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Dedinje“, u beogradskoj opštini Savski venac.

Dačić je bio prvi glasač na tom biračkom mestu.

07:55 Prema uputstvu RIK-a, u skladu sa epidemijskim merama, na glasačkim mestima za referendum obavezno je nošenje maske. Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora, kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu.

Članovi glasačkog odbora dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti menjaju. Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg dokumenta.

07:42 Odštampano je 6,510.233 glasačkih listića i rezerva za nedelju, 16. januar. Glasači koji su osobe sa invaliditetom, nemoćna stara lica ili glasači koji iz zdravstevnih razloga ne mogu da dođu na glasačko mesto mogu da glasaju kod kuće, ako o tome obaveste glasački odbor najkasnije do 11 časova na dan glasanja ili to učine preko izborne komisije u svojoj opštini ili gradu počev od 48 sati pre glasanja. Slepi, nepismeni ili glasači koji su osobe sa invaliditetom imaju pravo da na glasačkom mestu povedu pomagače, koji će umesto njih popuniti glasački listić na način koji im glasači odrede.

Foto: FoNet

Glasači koji su osobe sa invaliditetom mogu da na glasačkom mestu dođu uz pomoć psa vodiča kao i da umesto ličnog potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska koriste pečat sa potpisom odnosno ličnim podacima.

Akt o promeni Ustava podrazumeva nekoliko promena koje državni organi nazivaju depolitizacijom pravosuđa.

07:35 Požarevac ima 57.824 glasača, a Kostolac 11.406 koji imaju pravo da se izjasne na referendumu. Postoji  ukupno 68 glasačkih mesta odnosno 57 u Požarevcu i 11 u Kostolcu. Na svakom biračkom mestu biće predsednik i 5 članova i isto toliko zamenika članova, po rasporedu GIK-a. Gde tačno glasate možete da proverite ovde – resenje-biracka-mesta-Pozarevac.

07:20 Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, kaže za RTS da je otvoreno 8.179 biračkih mesta, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu. Pravo glasa na današnjem referendumu ima ukupno 6.510.323 glasača.

Dimitrijević navodi da glasačko bravo može da ostvari i onaj ko nije dobio obaveštenje i poziv za glasanje. Potrebno je da ode na biračko mesto na koje je građanin upisan u birački spisak.

07:15 Promenu Ustava predložila je Vlada, a poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog Akta o promeni Ustava.

Prema Zakonu o referendumu, za odlučivanje će biti dovoljna većina izašlih na birališta.

07:10 Referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“.

07:00 Otvorena su glasačka mesta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend