Društvo

Boom93 u obilasku požarevačkih prodavnica: Šećera nema u 9 od 10 prodavnica

FOTO:Boom93 arhivska fotografija/S.Lisac
Belog šećera u standardnom pakovanju od kilogram nema na rafovima u većini požarevačkih prodavnica.

Ekipa Boom93 zatekla je danas između 7:30 i 9 časova prazne rafove u 9 od 10 marketa u užem centru grada uključujući vodeće lanace i manje radnje.

Nestašica se odnosi na sve proizvođače šećera na tržištu.

Braon šećera i šećera u prahu, uglavnom, ima.

Kako su nam rekli u jednom od marketa, šećer i kad se pojavi u prodajnom objektu brzo se rasproda i da ima i slučajeva kupovine većih količina očigledno iz straha od dugotrajnije nestašice i novih poskupljenja.

Inače, cena kilograma belog kristalnog šećera kreće se od 85 – 90 dinara.

Prošle nedelje prodaja šećera u pakovanju od jedan kilogram bila je ograničena na maksimalnih četiri po kupcu i gotovo da ga nije bilo u rafovima. Ipak, u nekim ga je prodavnicama bilo u džakovima od 5 kilograma, po ceni blizu 750 dinara. Cena belog šećera u džakovima nije zamrznuta, pa ispada da kilogram košta oko 150 dinara.

O faktorima koji utiču na redovno snabdevanje radnji šećerom možete pročitati OVDE.

Uprkos ovom stanju u prodavnicama, državni funkcioneri poručuju da je tržište stabilno, a isporuke redovne. Ipak, ispostavlja se da se sve isporučene količine šećera u vrlo kratkom roku, u stanju panike, pokupuju.

Ministarka za trgovinu Tatjana Matić poručila je da je „tržište hrane stabilno“ i da je „snabdevenost dobra“. Najavila je da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna. Brašna, inače, ima u prodavnicama, kao i ulja i soli.

„Snabdevanje šećerom potpuno je stabilno i na tržištu ga ima u apsolutno dovoljnim količinama“, rečeno je Tanjugu pre nekoliko dana u Ministarstvu poljoprivrede.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend