Društvo

Bor „crna tačka Balkana“ zbog zagađenja, gradonačelnik obećava čistiji vazduh

zagađenje vazduha
Foto/ Pixabay zagađenje
Stanovnici Bora su podložni većem stepenu oboljevanja od svih vrsta malignih tumora nego žitelji drugih krajeva Srbije, navodi se u studiji "Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji", piše Beta.

Tokom predstavljanja rezultata građanskog merenja vazduha u Srbiji, Branislava Matić Savićević iz instituta „Milan Jovanović Batut“ rekla je da je Bor „crna tačka Balkana“ i dodala da u Boru ima problema sa arsenom i kadmijumom.

Prema istraživanju „Kako živeti na kontaminiranom području“, koji je izradila Asocijacija za razvoj grada Bora, arsen može uzrokovati veliki broj oboljenja i poremećaja – rinitis, bronhitis, laringitis hipotenziju, aritmije i drugo.

Ova Asocijacija realizuje projekat „Zagađena istina opasna po zdravlje“ u okviru inicijative „Građani imaju moć“ koju sprovodi CRTA.

Kadmijum je, osim za ljude, otrovan i za biljke, životinje i mikroorganizme, a dugotrajna izloženost kadmijumu, čak i u malim količinama, može da ima ozbiljne posledice po zdravlje bubrega, a negativno utiče i na gustinu kostiju.

Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju upozorava na to da je proizvodnja bakra od 2010. godine do danas „utrostručena, što automatski povećava i zagađenje vazduha“.

Ukoliko se osim sirove rude tope i sekundarne sirovine, naglašava ona, to usložnjava proces zagađenja vazduha.

Dečija pulmološkinja Slavica Vučković u intervjuu datom neformalnoj borskoj grupi „Mladi menjaju“ izjavila je da mikročestice iz zagađenog vazduha sadrže teške metale koji mogu da prodru u najsitnije ogranke disajnih puteva.

Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka ističe da će mladi u tom gradu uvideti da u takvoj zagađenoj sredini nema mesta za odrastanje njihove dece.

„Kada shvate da njihovo dete koje će sa mladim plućima odrastati, koje će se razvijati u takvom okruženju ima 70 odsto šanse da zaradi ozbiljnu sistemsku bolest, sumnjam da će ijedan mladi bračni par ostati u Boru, jer ne postoji naknada koju biste prihvatili za lečenje svog deteta“, konstatuje Vujić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić najavio je da će građani Bora imati čistiji vazduh od naredne godine.

„Ubrzano se radi na izgradnji nove topionice – strateški partner je uveliko u izgradnji topionice zbog smanjenje uticaja na životnu sredinu i SO2 i povećanja kapaciteta proizvodnje“, naglašava Milikić.

Početkom juna Grad Bor je usvojio kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja koji podrazumeva da, kada dođe do prekomernog zagađenja, odeljenje Gradske uprave za ekologiju obaveštava Ministarstvo ekologije, Ministarstvo rudarstva, kao i samog zagađivača.

Kontrolu za područje Bora i okoline obavlja samo jedan inspektor za zaštitu životne sredine, piše Beta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend